Introductie

De Belgische architect Léon Stas bouwde drie panden in Namen waarin we de invloed van de Amsterdamse School kunnen zien. Het meest expressieve exemplaar is dit huis, dat hij voor zichzelf ontwierp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Avenue Jean Materne 238, Jambes, België
Adres(sen) Avenue du Bourgmestre Jean Materne 238
Postcode(s) 5100
Plaats (provincie) Namen (Namen)
Land België
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Léon Stas
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en) Léon Stas
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931 - 1934
Huidige eigenaar
Huidige functie Woningen overig
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De Belgische architect Léon Stas, die in Nederland had rondgereisd en onder de indruk was geraakt van het werk van onder meer Michel de Klerk en Piet Kramer, bouwde dit in modernistische stijl gebouwde woonhuis - dat duidelijk op de Amsterdamse School is geïnspireerd - voor zichzelf Het gebouw in Jambes (nu deelgemeente van Namen/Namur) werd in 1931 ontworpen en in 1934 gebouwd.

Exterieur

Dit privéhuis van de architect Léon Stas is zijn meest succesvolle werk in de trend van de Amsterdamse School. De bakstenen gevel toont een subtiel spel waarin geveldelen in- en uitspringen en waarin diverse uitsparingen zitten, waaronder een langgerekte gekleurde driehoek. De originele kozijnen zijn helaas verdwenen. Het paars-blauwe kleurgebruik van onder andere de siertegels is opvallend. Samen met de verticale overloop van het dak (dakpannen als gevelbekleding) getuigen deze elementen van een impressionistische invloed die niet vaak voorkomt in Namen.

Interieur

In tegenstelling tot het exterieur is de invloed van de Amsterdam School in het interieur nauwelijks terug te zien. De ruime hal is geïntegreerd in de woonruimtes. De wandpanelen en de haard zijn gemaakt van donker marmer. Volgens de biografie over Stas is de hal versierd met een vloer die is opgebouwd uit onderling overlopende geometrische vormen, maar daar was bij het bezoek niks van terug te vinden.

Gebruikte bronnen

1. Jacques Toussaint, 'Leon Stas (1901-1980), architecte'. In: Côté Jambes. Périodique d’information du Syndicat d’Initiative de Jambes, N° 45 - 11ème année - 2ème trimestre 2004.

Links

1. http://www.sijambes.be/cote-jambes-45-t2-2004/
2. http://lampspw.wallonie.be/dgo4/site_ipic/index.php/fiche/index?codeInt=92094-INV-2058-01

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik woon op twee kilometer afstand van dit huis. Ik identificeerde een link met de Amsterdamse school na een reis naar Amsterdam. Deze link is bevestigd dankzij een document over de architect.

Ingezonden door: Jean-Marie Cheffert

Jean-Marie Cheffert

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.