Introductie

De Belgische architect Léon Stas bouwde drie panden in Namen waarin we de invloed van de Amsterdamse School kunnen zien. Wellicht dat hier het verstrakte werk van Gerrit-Jan Rutgers als inspiratiebron diende?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Avenue Jean Materne 10-12, Jambes, België
Adres(sen) Avenue du Bourgmestre Jean Materne 10-12
Postcode(s) 5100
Plaats (provincie) Namen (Namen)
Land België
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Hotel
Betrokken architect(en) Léon Stas
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1933
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit café met bovenwoningen op de hoek van de Avenue du Bourgmestre Jean Materne en Rue de Couvent, nabij de Maas, werd in 1933 gebouwd - hoogstwaarschijnlijk als Hotel du Vieux Pont. Op de archieffoto is te zien dat pal voor het hotel (waar nu een annex zit) een benzinepomp stond. Tegenwoordig zit Brasserie Le 500 op de begane grond.

Exterieur

Het in baksteen opgetrokken hoekpand heeft nog de originele puien op de begane grond, maar deze gaan nu deels verborgen achter een latere uitbouw. Op diverse plekken is de gevel voorzien van siermetselwerk en de vensters hebben opvallend expressieve verticale raamstijlen. De erkers op de eerste verdieping worden bekroond met balkons. Van de twee vlaggenmasten met ornamenten in de top die er oorspronkelijk zaten (zie de archieffoto) is weinig meer over.

Interieur

De invloed van de Amsterdamse School mag dan in het interieur minder evident zijn, maar het feit dat grote delen nog origineel zijn is bijzonder. Het glas is lood maakt reclame voor onder andere brouwerij Haecht (tegenwoordig Haacht), onder meer voor de pils Super 8. Een grote wandschildering boven de bar stelt Namen in vroeger tijden voor.

Gebruikte bronnen

1. Jacques Toussaint, 'Leon Stas (1901-1980), architecte'. In: Côté Jambes. Périodique d’information du Syndicat d’Initiative de Jambes, N° 45 - 11ème année - 2ème trimestre 2004.

Links

1. http://www.sijambes.be/cote-jambes-45-t2-2004/
2. http://lampspw.wallonie.be/dgo4/site_ipic/index.php/fiche/index?sortCol=2&sortDir=asc&start=0&nbElemPage=10&filtre=&codeInt=92094-INV-2045-01

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik woon op twee kilometer afstand van dit huis. Ik identificeerde een link met de Amsterdamse school na een reis naar Amsterdam. Deze link is bevestigd dankzij een document over de architect.

Ingezonden door: Jean-Marie Cheffert

Jean-Marie Cheffert

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.