Introductie

Het atelier werd ontworpen in opdracht van Richard Roland Holst, door Nederlands eerste vrouwelijke architect Margaret Staal-Kropholler. Het staat in de prachtige omgeving van de Oude Buisse Heide. Sjaak Kools is één van onze vaste correspondenten. Hij neemt Zuid-West Brabant onder zich. Deze toevoeging bevat gedeeltelijk overgenomen tekst van de website rijksmonumenten.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Atelier Richard Roland Holst, Buissche Heide
Adres(sen) Roosendaalsebaan 15
Postcode(s) 4885 KC
Plaats (provincie) Achtmaal (Noord-Brabant)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Richard Roland Holst
Oorspronkelijke functie Woningen overig
Betrokken architect(en) Margaret Staal-Kropholler
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1919 - 1919
Huidige eigenaar Natuurmonumenten
Huidige functie Recreatiegebouw overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 519327

Achtergrond

Atelierwoning in Expressionistische Amsterdamse School-stijl. In 1919 gebouwd in opdracht van Richard Roland Holst op het landgoed De Buisse Heide (eigendom van de familie van Henriette Roland Holst-van der Schalk) en ontworpen door de eerste vrouwelijke architect van Nederland Margaret Staal-Kropholler. In april 2011 ging de kunstenaarswerkplaats met rieten dak door brandstichting in vlammen op. Dit was kort nadat de restauratie van het rijksmonument uit 1919 was voltooid. Het gebouw is in 2012 weer helemaal in ere hersteld.

Exterieur

Gebouw op vliegervormige plattegrond. Uitgevoerd in baksteen, deels gesinterd, onder een groot, laag aangezet schilddak. De noord- en zuidpunt van de plattegrond zijn afgeplat. De achterdeur bevindt zich in de zuidpunt, in de gevels aan weerszijden daarvan ramen. De noordkant heeft een groot trapeziumvormig raam. Het raam is later naar beneden toe vergroot. De ingangspartij ligt in de westelijke gevel, de deur ligt tussen bol teruglopende muren en heeft hoeken met houten kolommen onder een gepotdekselde omlijsting. Bij de voor- en achterdeur zijn lage afscheidingsmuurtjes, deels uitgevoerd als plantenbak.

Interieur

Het interieur bestond oorspronkelijk uit twee grote kamers met bergruimte tussen de muren die zijn vergroot tot slaapkamer en keuken. De zuidkamer is nog in oorspronkelijke staat en heeft aan de oostzijde vensterbanken met kleppen waarin de ramen neergelaten kunnen worden. De schoorsteenmantels in beide kamers zijn voorzien van een hardstenen sluitsteen waarop een gedicht van Richard Roland Holst. De deur in de zuidkamer is voorzien van druppelvormige openingen die bezet zijn met lichtdoorlatende natuursteen, albast.

Recente ontwikkelingen

Het is nu beschikbaar als atelier met overnachtingsmogelijkheid voor kunstenaars en nazaten van de familie Roland Holst. Daarnaast wordt het Atelier verhuurd voor workshops, studiedagen, een weekendje weg of een korte vakantie.

Gebruikte bronnen

1. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
2. Erfgoed Roosendaal.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/54250
2. http://www.erfgoedroosendaal.nl
3. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/pagatelierrolandholst.htm
4. http://www.erfgoedroosendaal.nl/htmlpag/uitleg/atelierrolandholst.htm
5. http://www.bureaufritz.nl/archief/rolandholst/index.html

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het atelier met het grote raam is op het noorden gericht waardoor een mooi diffuus licht zonder (slag)schaduw binnenvalt, wat optimaal is voor het werk van een kunstenaar. Wanneer de slagboom bij de toegang van het perceel niet is neergelaten, is het perceel en het atelier vrij te betreden.

Ingezonden door: Sjaak Kools

Sjaak Kools Vanaf 1979 werkzaam bij de gemeente Roosendaal als coördinator bouwaanvragen. Dit betreft alle aspecten zoals voorbespreking met aanvragers, toets bestemmingsplan, voorbereiding en informatie verstrekken aan welstandscommissie en vanaf 1992 de monumentencommissie, technische toetsing en advisering vergunning verlening aan BenW. Vanaf 1997 secretaris van de welstands- en monumentencommissie. Door de ervaring met datamanagement en het gebruik van geautomatiseerde systemen ben ik begonnen om alle over de gehele gemeente verspreide gegevens, die dus niet in de vergaderingen beschikbaar waren, te verzamelen en te ontsluiten via een website (www.erfgoedroosendaal.nl) die overal via het internet is te gebruiken. Het unieke van de site is dat het alle denkbare zaken betreft in relatie met alle monumentale aspecten, maakt niet uit welke status. Verder ben ik actief als bestuurslid van het Hurksgenootschap, die als missie heeft het inventariseren, vastleggen en publiceren van het oeuvre van architect Jacques Hurks (1890-1977). Deze architect vertegenwoordigde de Amsterdamse Schoolarchitectuur in Noord-Brabant en met name in Roosendaal en omgeving. Zijn werk omvat woningen, kerken en boerderijen waarin zijn typische eigen stijl te herkennen is. Het genootschap beoogt het werk van Hurks volledig in kaart te brengen en uit te dragen door middel van het organiseren van exposities, lezingen en excursies. Tevens geef ik elk jaar ondersteuning bij de open monumenten dag.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.