Introductie

Het beroemde glas-in-loodatelier van Willem Bogtman ontworpen door La Croix.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Atelier Bogtman, Haarlem
Adres(sen) Zuider Emmakade 45 F
Postcode(s) 2012 KN
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever W.Bogtman
Oorspronkelijke functie Atelier / Werkplaats
Betrokken architect(en) G. F. La Croix
Andere betrokken kunstenaars Hendrik van den Eijnde
Aanvang en oplevering 1917
Huidige eigenaar
Huidige functie Gebouw voor kinderopvang
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513355

Achtergrond

Het pand is in 1917 gerealiseerd naar ontwerp van G.F. La Croix. Opdrachtgever was de Haarlemse glazenier Willem Bogtman van het gelijknamige, landelijk bekende, glasatelier dat inmiddels niet meer in dit pand is gevestigd.

Exterieur

Het langwerpige pand heeft aan de twee uiteinden deuren die naar de bovenwoningen leiden. Verder is er een dubbele deur als toegang tot het atelier. In het midden twee erkers met houten panelen met daarop in verticale letters het woord BOGTMAN. Onder de daklijst letters in het zelfde type de woorden GEBRAND-GESCHILDERD-GLAS. De ramen hebben hoge bovenlichten met ruitvormige-diagonale roeden, een typisch kenmerk van La Croix.

De gevel is bijna nog in originele staat, alleen hebben de erkers in het midden geen plantenbakken meer en zijn naast de deuren van de woningen glaspanelen vervangen door brievenbussen. Ook is het glas in lood van de bovenlichten van de woonkamers verdwenen.

Interieur

In een woning is misschien nog origineel behang aanwezig.

Gebruikte bronnen

1. In het boek G.F. la Croix, Amsterdamse School architect 1877-1923 van Radboud van Beekum, van de Stichting Bonas (2008), staan o. a. op de pagina’s 80 en 81 nog meer gegevens over Willem Bogtman en de Zuider Emmakade 45.
2. Daarnaast staan in cahier Kunstnijverheid in de stijl van de Amsterdamse School en art deco uit de ateliers van de familie Bogtman, een uitgave van Museum Kranenburg in Bergen ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in 1999, gegevens over Willem Bogtman en het kunstnijverheidsatelier (1917-1935) van zijn neef Louis (Laurens) Bogtman (1901-1969) en diens familie in Hilversum.
3. 'NHA verwerft uniek archief van Bogtman'. In: Noord-Hollands Dagblad. 5 december 2017.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/513355/atelier+bogtman/haarlem/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit gebouw aan de Zuider Emmakade is in feite historische grond. Hier werd bijna al het belangrijke glaswerk gemaakt dat zo kenmerkend is voor de Amsterdamse School-architectuur. De firma Bogtman heeft veel glaswerk gemaakt dat is terug te vinden in veel en belangrijke gebouwen van de Amsterdamse School.

Ingezonden door: Paul Paris

Paul Paris Ooit in Amsterdam geboren en opgegroeid in een “ akelig donkere “ Amsterdamse School woning (later nota bene een rijksmonument) , was mijn missie aanvankelijk om architect te worden. Als schooljongen zag ik ooit een tentoonstelling over het Bauhaus in het Stedelijk Museum, en dacht, dat is het: licht, lucht en ruimte.

Het werd fysische geografie, overigens nooit spijt van gehad. Na 10 jaar docent op een universiteit en daarna ruim dertig jaar fotografie voor overheid en uitgevers : NL “ boven, op en onder “ de grond vastgelegd. Vele jaren later en wat op leeftijd sloeg het vooroordeel over de Amsterdamse School langzaam om begrip en fascinatie; mede door de enthousiaste verhalen en publicaties van Ton Heijdra.

Zo kwam de oude liefde voor architectuur weer naar boven, dit in combinatie met de fotografie.
Vooral het interbellum is voor mij boeiend, een periode waarin het ambacht langzaam verdween, techniek en maatschappij veranderden en daarbij de architectuur als blijvende getuige.
Kortom van “ B t/m B “ (lees: van Berlage t/m Bauhaus) , waarbij de Amsterdamse School een soort brug vormt tussen deze belangrijke architectuurstromingen.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.