Introductie

Groningen staat vol met Amsterdamse School, tot in de kleinste dorpjes!

Specificaties

Officiële of officieuze naam "Arbere" Heereweg 18, Aduard
Adres(sen) Heereweg 18
Postcode(s) 9831 PB
Plaats (provincie) Aduard (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Willem Reitsema Tzn
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

In 1932 bouwde architect Willem Reitsema aan de Burgemeester Seinenstraat 72 in Aduard één van zijn meest tot de verbeelding sprekende huizen, dat het tot rijksmonument heeft geschopt. Een aantal jaren later kreeg hij opdracht om daar niet ver vandaan een ander huis te bouwen aan de Heereweg 18. Volgens opgave van de huidige bewoner zou het huis gebouwd zijn voor het echtpaar Engelbertus Lodewijk Franssens en Grietje Gerber. Reitsema ontwierp nog een derde woning in Aduard, het zeer eenvoudige huis Heereweg 34.

Het huis heeft de naam "Arbere", welke naam bij de bouw is aangebracht op de schoorsteen. Arbere is het oudfriese woord voor graanschuur en het was de naam van een buurtschap ten noorden van Aduard. Een boerderij tussen Aduard en Fransum heeft nog steeds een gevelsteen met daarop de naam Arbere hoog op een voormalige buitenmuur. In de veertiende eeuw werd bij die boerderij een sluis aangebracht in het Peizerdiep.

Exterieur

De beide panden van Reitsema in Aduard op Wendingen zijn goede representanten van de Groninger variant van de Amsterdamse School. Verder verschillen zij nogal van elkaar, al is het maar vanwege de overwegend gele baksteen aan de Heereweg terwijl het andere pand overwegend roodbruin is, met de blokvorm aan de rechter kant als geel accent. De blokvorm aan de Heereweg lijkt hierop, maar is veel minder als apart bouwelement behandeld.

Karakteristiek voor het huis is het wolfsdak aan de voorkant, dat wordt doorbroken door de schoorsteen. Fennema schrijft hierover: "De schoorsteen is deels op de daknok naar achteren doorgetrokken, waardoor deze als een blok door de kap lijkt te steken. Op de begane grond is de schoorsteenpartij verbreed tot een vooruitstekend element - deels onder de latei van de hoekramen - om vervolgens met een ronding onder maaiveld te verdwijnen. Een dergelijke benedenafsluiting vinden we vaker in Reitsema's ontwerpen." Aan de rechter zijgevel bevinden zich op de latei twee betonnen bollen als ornamenten. De ingang bevindt zich in de linker zijgevel.

Interieur

In de vier kleine raampjes in het blokvormige deel aan de rechterkant bevindt zich glas in lood. Het interieur is nogal gewijzigd.

Recente ontwikkelingen

Oorspronkelijk zaten onder de vensters op de eerste verdieping bloembakken op klossen en op de begane grond gemetselde bloembakken. Verder lijken de kozijnen vernieuwd en vereenvoudigd.

Gebruikte bronnen

1. Bertus Fennema en Annelike Brinkman, Willem Reitsema Tzn. Architect op het Hogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).
2. Informatie van de huidige bewoner.

Links

1. https://noorderbreedte.nl/2001/04/01/klooster-aduard-een-luxe-instituut/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Het tweede fraaie huis van Reitsema in Aduard.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.