Introductie

Toevalligerwijs is vlak na het vastleggen van dit Utrechtse pand op de gevel een fraaie wandschildering van een boekenkast aangebracht.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Amsterdamsestraatweg 265-269, Utrecht
Adres(sen) Amsterdamsestraatweg 265-269
Postcode(s) 3551 CE
Plaats (provincie) Utrecht (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Aan de Utrechtse Amsterdamsestraatweg, op de hoek met de Mimosastraat, staat deze woonwinkel uit ca. 1925, waar verder opvallend weinig over bekend is.

Exterieur

Aan het pand van drie bouwlagen valt met name het linker gedeelte direct op. Hier treffen we op de begane grond een groot paraboolvormig venster aan (een geliefde vorm bij veel Amsterdamse School-ontwerpers); in het verleden zaten hier garagedeuren in. De geveltop is voorzien van lichte tegels; de dakrand heeft hier betonnen ornamenten en ook zijn er twee stalen ornamenten op een betonen voet aangebracht. Soortgelijke ornamenten treffen we ook aan op de rest van het pand, net als een tweetal ornamenten van beton of natuursteen op de begane grond. De gevel is grotendeel in een vrij lichte steen opgetrokken met een donkere steen op de begane grond.

Bij het zien van een houten overstek gaan bij mij inmiddels de alarmbellen rinkelen. Vaak zien we dat deze later aangebracht zijn en dat dit vaak ten koste is gegaan van een fraaie dakrand (zie bijvoorbeeld diverse panden in de Rivierenbuurt in Amsterdam). Of dat hier ook het geval is durf ik niet te zeggen. Echt oude foto's ben ik nog niet tegengekomen en het bouwdossier heb ik nog niet ingezien.

Recente ontwikkelingen

Sinds eind maart 2019 is de gevelwand aan de Mimosastraat voorzien van een enorme wandschildering van een boekenkast, gemaakt door Deef Feed en JanIsDeMan.

Gebruikte bronnen

1. Ronald Elink Schuurman & Bob Lodewijks, De Amsterdamse School in Utrecht. Vier wandel- en fietsroutes door de stad (Free Musketiers 2014).

Links

1. https://www.duic.nl/algemeen/gigantische-boekenkast-nieuwste-muurschildering-utrecht/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Aan de hand van het boekje De Amsterdamse School in Utrecht besloten de Amsterdamse School in Utrecht beter in kaart te brengen. Stomtoevallig dat vlak na mijn bezoek de wandschildering is aangebracht! Met dank aan André Russcher voor het ter beschikking stellen van een foto hiervan.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.