Introductie

Een markant complex met kenmerken van zowel de Amsterdamse School als van Wijdeveld en toch tamelijk onbekend. Ten onrechte.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Amstelkade-Holendrechtstraat-Borssenburgstraat
Adres(sen) Holendrechtstraat 2-8, Amstelkade 6-11, Borssenburgstraat 2-10
Postcode(s) 1078 TS
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Amstels Bouwvereeniging
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Hendrik Wijdeveld
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1923 - 1923
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Net als de meeste woningen in dit gebied bouwde Wijdeveld in opdracht van Amstel's Bouwvereniging. In de Holendrechtstraat ligt het tegenover het expressieve, beroemde blok van Margaret Kropholler. Het is een heel stuk strakker maar heeft toch ook expressieve details.

Exterieur

Het telt vijf bouwlagen en heeft een plat dak. Zwartgeglazuurde tegels (eerder een zeldzaamheid in de Amsterdamse School) bedekken de diepere vlakken boven de ingangen en de zolderverdieping aan de Amstelkade en in de Holendrechtstraat. Hijsbalken (niet bijzonder vormgegeven) zijn prominent aanwezig en er zijn opvallende voordeuren met expressieve handgrepen. Op de hoek met de Amstelkade is sprake van een iets grotere hoogte met een begin van een torentje.

De meeste nadruk krijgt de hoekpartij Holendrechtstraat/Borssenburgstraat door meerdere volumes en verschillende kleuren baksteen. Aan de Amstelkade en in de Borssenburgstraat gaat de gevel bijna naadloos over in een gevel van Barend van den Nieuwen Amstel. De overgang bemerkt men echter wel want de top van de gevel van Wijdeveld bevat (mooi schoongemaakt) metselwerk met bakstenen die er uit steken, terwijl bij Van den Nieuwen Amstel dit deel gestuct is, wat overigens wat merkwaardig overkomt op de verder ook bij hem uit bakstenen bestaande gevel.

Dit blok is de eerste poging van Wijdeveld om de massaliteit van de woningbouw tot uiting te brengen door een uiterst langgerekte gevelwand. Hier paste hij echter, anders dan in latere projecten, nog de nodige variaties in het ritme toe. Dit is op plekken nog een behoorlijk expressief geheel. Zijn latere blokken zijn nog veel strakker, zoals onder meer te zien is in de nabijgelegen blok Amstelkade/Vechtstraat.

Recente ontwikkelingen

De vlakke kozijnen die enkele jaren geleden geplaatst zijn doen volgens sommige kenners afbreuk aan de gevels. De gevels zijn (recentelijk?) prachtig gerenoveerd.

Gebruikte bronnen

1. G. Vermeer, Historische gids van Amsterdam, Stadsuitbreidingen 1860-1935. (Amsterdam, 2010).
2. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Amstelkade/6-11
2. http://020apps.nl/1850-1940/Holendrechtstraat/2-8
3. http://020apps.nl/1850-1940/Borssenburgstraat/2-10

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.