Introductie

Opvallend hoekpandje in Amsterdam. Maar hoe origineel is die mooie dakrand?

Specificaties

Officiële of officieuze naam Alexander Boersstraat 52, Amsterdam
Adres(sen) Alexander Boersstraat 52
Postcode(s) 1071 KZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever E.K. Manus, F.A. Manus
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) Jo (J.H). Mulder jr., J.F.H. Kohlwey
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit kleine gebouwtje op de hoek van de Van Eeghgenstraat en de Alexander Boersstraat in Amsterdam, een rustig straatje dat parallel loopt aan de drukke Van Baerlestraat, werd gebouwd als garage met bovenwoning naar ontwerp van architect J.F.H. Kohlwey of J.H. Mulder. Het huisnummer was lange tijd 50; inmiddels heeft het nummer 52.

Exterieur

Het is even door de hedendaagse zwarte gevel 'heen kijken', maar dan is het niet moeilijk in dit gebouwtje de invloed van de Amsterdamse School te zien. Zoals in het metselwerk, met de in een ronding of een punt gemetselde muurtjes met risalerende baksteenbanden. Of de houten balustrade, die op de oorspronkelijke bouwtekeningen nog een soortgelijk ruitvormig patroon had als de raampjes. Deze bouwtekeningen van maart 1922 zijn ondertekend met 'F. Kohlwey. Architect'. Op een bouwtekening van een gevelwijziging hebben de balustrades de huidige vorm gekregen. Ook op andere punten (de hoeveelheid raampjes op de begane grond; het ontbreken van zichtbare schoorstenen) komt deze tekening beter overeen met de huidige situatie. Opvallend is wel de stempel die op deze ongedateerde tekeningen staat: 'J.H. Mulder architect'. Het lijkt erop dat Mulder het oorspronkelijke ontwerp heeft aangepast. Op welk moment dit is gebeurd (voor of na de bouw?) is onduidelijk.

Ook is er onduidelijkheid over wat wellicht de grootste blikvanger is en misschien wel het onderdeel met het hoogste Amsterdamse School-gehalte: de gevelrand van dakpannen. Het oogt origineel en past goed bij het ontwerp, maar de gevelrand die op archieffoto's uit 1988 aanwezig is, blijkt op foto's uit 1972 te ontbreken. Ook op de bouwtekeningen blijken ze niet aangegeven te staan. Het lijkt hier dus om een - op z'n zachtst gezegd opmerkelijke - latere toevoeging te gaan!

Recente ontwikkelingen

Sinds 2014 zitten het hoofdkantoor en winkel van Sea Sheperd in het pand. De opening hiervan werd door Rutger Hauer verricht. Schijnbaar was de gevel voor dit moment al zwart geverfd.

Gebruikte bronnen

1. Bouwdsossier Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuid.

Links

1. https://020apps.nl/1850-1940/Alexander_Boersstraat/52
2. https://maps.amsterdam.nl/ordekaart/
3. https://www.seashepherd.nl

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Leuk pandje, maar ik ben geen fan van geschilderd metselwerk.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.