Introductie

Deze statige dubbele villa toont invloeden van zowel de Amsterdamse School als Frank Lloyd Wright. Het interieur neigt weer meer naar Art Deco.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Albert Hahnplantsoen 21-23, Amsterdam
Adres(sen) Albert Hahnplantsoen 21
Postcode(s) 1077 BM
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Eyrond & zoon
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en) Edmond Nijsten
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928 - 1930
Huidige eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 527849

Achtergrond

Deze dubbele villa werd gebouwd in opdracht van bouwondernemer J.J. Eyrond & Zoon en is een ontwerp van architect Edmond Nijsten. De joodse diamanthandelaar Felix Friedman en zijn vrouw waren de eerste bewoners.

Exterieur

De statige dubbele villa toont invloeden van zowel de Amsterdamse School als Frank Lloyd Wright. De invloed van eerstgenoemde zien we onder andere terug in het siermetselwerk en -smeedijzer, de toepassing van verschillende kleuren baksteen en metselverbanden, de ruim toegepaste ladderramen, de halfronde erker van nummer 23 (waar vroeger de eetkamer zat), en de beeldbepalende toren met vlaggenmasthouder van siersmeedijzer.

De asymmetrische voorgevel heeft centraal twee ramen met afgeschuinde zijlichten met hiertussen, op de scheidingswand van de woningen, siermetselwerk. Rechts van deze vensters bevindt zich de rondboogportiek van nummer 23. De rondboogdeur wordt omlijst door een smalle vensterstrook met geometrisch glas in lood; de deur zelf is vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse School. Nummer 21, links van de centrale vensters, heeft een veel eenvoudiger uitgevoerde voordeur.

De tuinmuur heeft twee oorspronkelijke lage hekjes. Nummer 21 heeft op het muurtje een sierlijk smeedijzeren hekwerk. Twee van de drie gekoppelde tuinhuisjes aan de Albert Hahnstraat - met dubbele houten deuren in onmiskenbare Amsterdamse Schoolstijl - behoren tot de dubbele villa; de meest links hoort bij Apollaan 166 van architect Mulder. Stilistisch zijn de huisjes identiek, zodat ze vermoedelijk door Nijsten of Mulder zijn ontworpen; ik zou m’n geld op Mulder zetten.

Het is interessant deze villa te vergelijken met andere ontwerpen van Nijsten. Enkele elementen zien we een paar keer terugkeren: de gebogen erkers, de hoge schoorstenen met siermetselwerk, de vertikale houten sierelementen bij vensters, de siersmeedijzeren vlaggenmasthouders, en het afwijkende kleurgebruik van het glas in lood.

De waardering volgens de RCE: “De dubbele villa met bijbehorende onderdelen naar ontwerp van E. Nijsten uit 1930 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en markant voorbeeld van een zorgvuldig gedetailleerde woning voor de gegoede stand in de stijl van de Amsterdamse School met door Frank Lloyd Wright beïnvloede beeldbepalende elementen en als stedenbouwkundig element in Berlages Plan Zuid. “

Interieur

Heeft het exterieur onmiskenbaar Amsterdamse School elementen, voor het interieur ligt dat toch even anders. Foto’s van nummer 23 laten weliswaar een expressief, sierlijk en kleurrijk interieur zien en heeft enkele door de Amsterdamse School geliefde elementen, maar qua vormentaal hebben we hier met iets totaal anders te maken, meer richting art deco. De trappalen met de krullende elementen en de paraboolvormige doorgang hinten naar de Amsterdamse School, maar andere elementen en met name het kleurgebruik (roze, lichtgroen) zijn atypisch, om van de strak vormgegeven, kleurloze lichtzuil maar te zwijgen. Een van de glas-in-loodramen heeft als signatuur Ateliers D'art Gaetan Jeannin Billancourt, het ateliers van de Franse glazenier Gaetan Jeannin uit Billancourt. Het is bijzonder om glaswerk van Jeannin aan te treffen in een Amsterdamse villa.

Niet alleen zien we in de eetkamerdeur een voorstelling van een vogel (waarschijnlijk een kraanvogel of een ooievaar), op de metalen plaquette in de hal zien we twee roofvogels. Dit kunstwerk is gesigneerd met 'Pieter v. Gelder. 1930'. Van Gelder was een illustrator, ontwerper en poppenmaker.

Gebruikte bronnen

1. Barbara Laan en Alexander Westra, Amsterdamse Interieurs. Huizenportretten 1875-1945 (Uitgeverij SUN 2009).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/60670
2. https://020apps.nl/1850-1940/Albert_Hahnplantsoen/21-23

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Als buur van de fraaie villa aan de Apollolaan 166 (‘die met de kat’) mocht deze niet ontbreken op Wendingen. Veel fraaie expressieve elementen van een wat onbekende architect (dit is het enige object wat in de Atlas Gordel 20-40 van zijn hand te vinden is). De interieurfoto’s zijn een grote verrassing. Geen AS zou ik zeggen, wel bijzonder.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.