Introductie

School voor buitengewoon lager onderwijs (B.L.O.).

Specificaties

Officiële of officieuze naam A.H. Gerhardschool, Amsterdam
Adres(sen) Valentijnkade 61- 63, 1095 JL Amsterdam
Postcode(s) 1095 JL
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Dienst Publieke Werken?
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar
Huidige functie Lagere School
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Uit het Zaans Volksblad van 22 augustus 1939:

De A.H. Gerhardschool - de eerste openbare lagere school voor moeilijk opvoedbare kinderen - aan de Valentijnkade zal, naar wij vernemen, op zaterdagmiddag 2 september, drie uur, geopend worden.

Exterieur

Aan de buitenkant te zien bestaat de school uit 15 klassen. 5 Klassen breed over 3 lagen. Het gebouw heeft een typische Amsterdamse Schooluitstraling.

Het heeft een donkere plint van ongeveer 30 stenen hoog. De gevel daarboven bestaat uit stenen in kleur variërend van donkergeel naar oranje-rood. Het gebouw is in staand verband, een laag strekken - een laag koppen, gemetseld. De middenpartij van de gevel, gevormd door twee portieken met deur en de daartussen gelegen klas, "springt" eruit. De dakrand is hier hoger dan bij de andere klassen. De onderramen van deze klas zijn anders dan van de vier andere klassen. Gemetselde spijlen met een natuurstenen balkje tussen de ramen en daarboven, over de drie ramen heen een speklaag.

Onder de vensterbanken een rand bakstenen op de kopse kant. De drie ramen van deze in het midden gelegen klas eindigen hoger dan die van de andere klassen, terwijl op de bovenliggende etages de ramen weer gelijk zijn.

De gemetselde gevelpartijen boven de portieken springen als een risaliet naar voren en eindigen ter hoogte van de vensterbank op de tweede etage in een balkon, afgewerkt met een ijzeren balustrade. Hier wijkt de gevel naar achteren . Er komt een deur of raam op het balkon uit met smalle paraboolvorm. Diverse punten en hoeken van het portiek zijn versierd met natuursteen. Voor ieder portiek een smeedijzeren hek.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Links

1. http://www.parlement.com/id/vg09ll0zrpzy/a_h_adriaan_gerhard
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Adriaan_Gerhard

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Maar wie was A.H. Gerhard, vraagt de redactie zich af. Het zusje van de hoofdredacteur zat in Haarlem ook al op een A.H. Gerhardschool. Welnu:

'De rode bovenmeester'. Vrijdenker en onderwijsspecialist van de SDAP. Zoon van een kleermaker die tot de eerste vakbondsleiders behoorde. Werd al op zijn 24ste hoofd van een school in Amsterdam. Was in 1894 medeoprichter van de SDAP, maar sloot zich pas drie jaar later bij die partij aan. Kwam in 1913 voor een Amsterdams district in de Tweede Kamer en werd een alom gewaardeerde onderwijswoordvoerder, naar wie graag geluisterd werd. Sprak met een onvervalst Amsterdams accent. Vanaf 1916 tevens gedeputeerde van Noord-Holland. Speelde een belangrijke rol in de vrijdenkersvereniging 'De Dageraad'. Keerde zich tegen materialisme en vond religie een belangrijke waarde voor de mensheid.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.