Introductie

Deze woningen zijn behoorlijk anders dan het ernaast gelegen blok, terwijl zij wel beiden van de hand van Theo Lammers zijn.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Admiralengracht 271-281, Amsterdam
Adres(sen) Admiralengracht 271HS
Postcode(s) 1056 DZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Theo Lammers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blok aan de Amsterdamse Admiralengracht maakt deel uit van Plan West en is gebouwd in 1926 naar ontwerp van Theo Lammers. Lammers ontwierp ook het naastgelegen blok nummers 229-259. Beide blokken zijn duidelijk anders en het is zonder een blik op de architectenkaart niet duidelijk dat zij allebei van Lammers zijn.

Exterieur

Het gaat om drie appartementsgebouwen met in totaal drie portieken. Twee ervan zijn paraboolvormig. De portieken zijn diep en hebben links een stenen trap met smeedijzeren leuning naar de eerste verdieping en rechts de voordeuren van de begane grond woningen. De woningen liggen links en rechts van het trappenhuis, dat vanaf één hoog inpandig is. Van buiten is het trappenhuis te onderscheiden door verticale bakstenen accenten en een typisch Amsterdamse School raampje met een driehoek die eindigt in een blokje. Waar echter dit soort raampjes meestal horizontaal zijn aangebracht, staan deze raampjes verticaal. Het rechter pand is niet alleen afwijkend door de eenvoudiger portiek, maar ook door een erkerachtige uitbouw op vier betonnen blokken. Deze uitbouw vormt de overgang naar een zeer eenvoudig vormgegeven blok van architect J. van Amerongen (vier voordeuren aan de straat, driezijdige erker in de woonkamer).

Interieur

Zoals gebruikelijk in Plan West, zijn de plattegronden standaard.

Recente ontwikkelingen

Het gaat om sociale huurwoningen. Het middelste gebouw wijkt qua kleur af en is waarschijnlijk recenter schoongemaakt dan de beide uiterste gebouwen. De oorspronkelijke houten kozijnen zijn vervangen door kunststof, inclusief klapramen.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In de rij woningen aan dit deel van de Admiralengracht valt het hier besproken rechterblok op door de karakteristieke trappenhuisraampjes, die ik fotografeerde in het kader van de Wendingen serie over puntraampjes. Verder vallen de mooie portieken op. Pas thuis ontdekte ik dat het gaat om een blok van Lammers.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.