Introductie

Deze woningen zijn behoorlijk anders dan het ernaast gelegen blok, terwijl zij wel beide van de hand van Theo Lammers zijn.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Admiralengracht 231-269, Amsterdam
Adres(sen) Admiralengracht 231
Postcode(s) 1056 DX
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Theo Lammers
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Dit blok aan de Amsterdamse Admiralengracht maakt deel uit van Plan West en is gebouwd in 1926 naar ontwerp van Theo Lammers. Lammers ontwierp ook het naastgelegen blok nummers 271-281. Beide blokken zijn duidelijk verschillend en ook is het zonder een blik op de architectenkaart niet duidelijk dat zij allebei van Lammers zijn. Hoewel dit blok in de verte trekken heeft van Lammers' veel sjiekere Eigen Hulp-complex aan de Amsteldijk.

Exterieur

Het gaat om vijf appartementsgebouwen met in totaal vijf Haagse portieken, waar een vrij smalle stenen trap vanaf de straat naar toe voert. Links en rechts van deze trappen liggen de begane grond woningen, die een eigen voordeur aan de straat hebben. Naast de voordeur is een rechthoekig raampje aangebracht. Kenmerkend voor de woningen op de verdieping zijn de driehoekige stenen erkers, die in paren zijn aangebracht. De top ervan wordt bekroond door een betonnen ornament, dat iets boven het platte dak uitsteekt. Tussen de erkers loopt de schoorsteen naar het dak.

Bijzonder is de overbrugging van het hoogteverschil van de Jan Evertsenstraat naar de Admiralengracht. Het pand 231-237 ligt daarom iets hoger dan de rest van de panden. Lammers en Staal (de architect van de naastgelegen panden vanaf de Jan Evertenstraat) zullen ongetwijfeld overleg hebben gehad over de overgang van beide blokken. Het blok van Staal eindigt op nummer 229 met een stenen trap in de buitenlucht naar één hoog, gelegen onder een prominente schoorsteen. Het blok van Lammers start met één verticale rij erkers in plaats van twee en deze eerste rij erkers loopt alleen over de eerste en tweede verdieping. Bij de verdere gebouwen lopen de erkers over de drie verdiepingen tot aan het dak.

Interieur

De plattegronden van de woningen van Plan West zijn eenvoudig en werden standaard ontworpen.

Recente ontwikkelingen

Het gaat om sociale huurwoningen. De oorspronkelijke houten kozijnen (op de begane grond met ladders) zijn vrijwel overal vervangen door kunststof, maar hier en daar nog aanwezig.

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In de rij woningen aan dit deel van de Admiralengracht valt het hier besproken linker blok op door de karakteristieke erkers met bekroning in de vorm van een betonnen blokje. Pas thuis ontdekte ik dat het gaat om een blok van Lammers.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.