Introductie

Dit 'rode woonblok' is van de hand van architect J. Roodenburgh.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Admiraal de Ruijterweg 418-446, Amsterdam
Adres(sen) Admiraal de Ruijterweg 434III
Postcode(s) 1055 NE
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) J. Roodenburgh
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925 - 1926
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Roodenburgh bouwde aan de even zijde van Amsterdamse Admiraal de Ruijterweg tussen 1925 en 1934 in totaal drie blokken. Twee ervan vormen de afsluiting van de straat, tot de hoek met de Haarlemmerweg.

Exterieur

Het hoekblok uit de dertiger jaren is al lang geen Amsterdamse School meer, maar het aansluitende blok iets voor de Boomkerk, vertoont kenmerken van de verstrakte Amsterdamse School. Het bestaat uit 16 percelen. Het meest opvallende is de rode baksteen en de versiering van de dakrand. Verder zien we de voor Roodenburgh kenmerkende verticale banden over de gevel, boven de ingangen, maar zeer vereenvoudigd in vergelijking bijvoorbeeld met de banden die gevels van Roodenburgh gewoonlijk sieren, bijvoorbeeld aan de derde gevel die hij ontwierp voor de Admiraal de Ruijterweg, iets verderop richting Bos en Lommerweg. Ook de ingangen zijn erg eenvoudig gehouden. Wie langer kijkt ziet nog wel wat mooi metselwerk rond de kozijnen. Aan beide uiteinden bevindt zich een opstapeling van metselwerk bij wat vermoedelijk een balkon is. De rode baksteen en het metselwerk van dit blok doen denken aan de panden die Roodenburgh aan de Vespuccistraat bouwde, maar daar gaat het wel een stuk uitbundiger toe.

Recente ontwikkelingen

De gevel maakt een vrij verzorgde indruk. De houten kozijnen zijn mooi vervangen en geschilderd en zijn over de hele gevel gelijk. Maar boven de portieken hebben reparaties plaatsgevonden met andere formaten en kleuren bakstenen. De gevel is op verschillende plaatsen anders schoongemaakt en gevoegd. De dakrand is ook niet overal gelijk.

Gebruikte bronnen

1. Atlas Gordel 20-40
2. Roodenburgh Archief NAI

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit blok valt op door de kleur en de strakke eenvoud. Interessant om het te vergelijken met de twee andere blokken van Roodenburgh aan deze straat.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.