Introductie

Een 'beetje gek' pandje, waarbij de invloed van een ontwerp van architect Dertien in hetzelfde plaatsje duidelijk zichtbaar is.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Achteromweg 3, Spijk
Adres(sen) Achteromweg 3
Postcode(s) 9909 AH
Plaats (provincie) Spijk (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Winkel met bovenwoning
Betrokken architect(en) Harm Pijper
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Dit pand aan een doorgaande weg in Spijk is in 1936 ontworpen voor meubelmaker Van den Berg door beginnend aannemer Harm Pijper, afkomstig uit Spijk. Volgens Versteende Welvaart volgde Pijper in die tijd tekenlessen bij de architect B.K. Dertien. Dertien bouwde in Spijk het winkel/woonhuis Alberdaweg 7 voor Pijper's Kantoorboekhandel en Drukkerij. Zijn leerling liet zich duidelijk inspireren door Dertiens ontwerp in oorspronkelijke, bakstenen, gedaante.

Exterieur

Het pand is opgetrokken uit twee kleuren baksteen: oranje en donkerrood, waarbij de donkerrode baksteen hier en daar licht gesinterd is. In de speelse, asymmetrische voorgevel treffen horizontale, verticale en kromme lijnen elkaar. Bakstenen biezen zijn aan de randen aangebracht en twee verticale bakstenen lijnen doorsnijden de gevel. Rechts klimt de gevel vanaf de dakgoot getrapt omhoog naar het middendeel. Dit middendeel loopt links halfrond af en komt uit op een horizontaal geveldeel. De overgang tussen het ronde en het horizontale deel wordt gekenmerkt door twee betonnen plaatjes waartussen een bol is geplaatst.

De begane grond van de voorgevel heeft links een groot raam dat in de gevel valt. Rechts bevindt zich een hoekige erker. Tussen beide grote ramen heeft oorspronkelijk een voordeur met stoep gezeten, vermoedelijk de ingang naar een winkel. Achter het huis bevindt zich een aanbouw waar waarschijnlijk vroeger de meubelwerkplaats was gevestigd. Links is een uitbouw van het huis voorzien van muizentanden.

Interieur

Over het interieur is mij niets bekend. Gezien de functiewijziging van winkel/woonhuis naar woonhuis, vermoed ik dat het huis volledig is aangepast voor bewoning.

Recente ontwikkelingen

Het pand ligt op een rommelig terrein maar ziet er vrij goed onderhouden uit. Het is, op de verdwenen winkeldeur na, niet ingrijpend gerenoveerd.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek, 2007).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

In mijn ogen een van de leukste expressionistische geveltjes van Spijk, een beetje gek.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen.
Mijn Amsterdamse Schoolfoto's worden gebruikt in tijdschriften, brochures, boeken en bij tentoonstellingen. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vrijwel dagelijks: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.