Introductie

Enerzijds wachthuisje voor de tram, anderzijds transformatorhuisje.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Abri Rijksstraatweg, Haren
Adres(sen) Rijksstraatweg t.o. 326
Postcode(s) 9752 CH
Plaats (provincie) Haren (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Provinciaal Electriciteitsbedrijf Groningen
Oorspronkelijke functie
Betrokken architect(en) n.b.
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1926
Huidige eigenaar n.b. Gemeente Haren?
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 513861

Achtergrond

Het gebouwtje verenigde twee functies: het was zowel een wachthuisje voor een halte van een tramlijntje als een transformatorhuisje (het achterste compartiment). De trafo was nodig voor de energievoorziening voor de tramlijn. Sinds die in 1939 werd opgeheven functioneert het gebouwtje nog slecht als abri voor een busdienst (Qbuzz).

Exterieur

De abri ligt aan een doorgaande weg, zoals de benaming Rijksstraatweg al doet vermoeden. Hoewel je het gemakkelijk over het hoofd ziet is het een interessant gebouwtje. Achthoekig van plattegrond, plat betonnen dak, bakstenen opbouw met gesinterde stenen als trasraam. De bovenste lagen metselwerk zijn als terugliggende rollagen aangebracht. Typisch Amsterdamse School is de fraaie sierlijke loodslab. De ramen ter weerszijden van de opening, waar oorspronkelijk deuren in zaten, zijn niet origineel.

Interieur

Het wachthuisgedeelte gaf via een stalen deur ooit toegang tot het trafocompartiment. Deze is verwijderd en de opening werd dicht gezet. Van het oorspronkelijke tegelwerk is nog het een en ander bewaard gebleven, maar het ziet er allemaal wat verwaarloosd uit.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/513861/tramwachthuisje-annex-transformatorgebouw/haren-gn/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een regionale variant van de Amsterdamse School. Zeer vele van de in de jaren '20 gebouwde nutsvoorzieningen, zoals watertorens en trafohuisjes zijn in de Amsterdamse School-stijl verrezen. Dit gebouwtje is wel heel bijzonder omdat het twee functies verenigt: wachthuisje en traforuimte.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.