Introductie

Aan het Abel Tasmanplein (Delfzijl, Groningen) liggen drie woonhuizen en een school: alle in Amsterdamse Schoolstijl en nu allemaal op Wendingen!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Abel Tasmanplein 3, Delfzijl
Adres(sen) Abel Tasmanplein 3
Postcode(s) 9934 GD
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het Abel Tasmanplein is gelegen in de wijk Oud-West van Delfzijl. Vanaf 1927 zijn de eerste huizen in deze wijk gebouwd, waaronder een opvallend aantal in Amsterdamse Schoolstijl, zodat Delfzijl wel een Amsterdamse Schoolbuurt genoemd wordt. Een zeer groot aantal van de huizen is ontworpen door J. de Boer of gebr. De Boer. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de huizen op de nummers 1 en 2. Vandaar dat ook voor nummer 3 deze architecten worden genoemd.

Exterieur

De forse voorgevel van het pand heeft een mooi baksteenpatroon. De dakranden zijn afgedekt met nokpannen die normaliter horizontaal bovenop gevels worden geplaatst. De woonkamer beschikt over zeer brede vensters. De ingangspartij inclusief trappenhuis bevindt zich in de linker zijgevel, onder een plat dak. De rechter zijgevel heeft een uitbouw op de begane grond, waarboven zich een balkon met houten balustrade bevindt. Ook hier is sprake van een plat dak.

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit is het derde pand dat je ziet, als je het Abel Tasmanplein in Delfzijl oploopt. De voorgaande twee zijn ook Amsterdamse School.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.