Introductie

Aan het Abel Tasmanplein (Delfzijl, Groningen) liggen drie woonhuizen en een school, alle in Amsterdamse School-stijl.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Abel Tasmanplein 2, Delfzijl
Adres(sen) Abel Tasmanplein 2
Postcode(s) 9934 GD
Plaats (provincie) Delfzijl (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Gebr. De Boer
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1928
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Het Abel Tasmasplein is gelegen in de wijk Oud-West van Delfzijl. Vanaf 1927 zijn de eerste huizen in deze wijk gebouwd, waaronder een opvallend aantal in Amsterdamse School-stijl, zodat Delfzijl Oud-West wel een Amsterdamse School-buurt genoemd wordt.

Een groot aantal van de huizen is ontworpen door de aannemers J. de Boer of Gebr. De Boer, zo ook deze vrijstaande woning, type “landhuis”. De bouwvergunning werd door de gemeente Delfzijl op 24 september 1928 verleend. De bouwsom bedroeg 6000 gulden. Hoewel de gebroeders De Boer als opdrachtgevers staan vermeld in het bouwdossier, is het niet aannemelijk dat zij het huis voor zichzelf bouwden. Waarschijnlijk is het al tijdens de bouw of vlak na oplevering verkocht aan de eerste bewoners. Een opmerkelijk verschil tussen de bouwtekeningen en het uitgevoerde ontwerp is, dat de linker en rechter zijgevel zijn omgewisseld. Op de tekeningen zit de uitbouw van de ingang en het trappenhuis aan de linkerkant. Deze is uiteindelijk rechts gebouwd. De details lijken gelijk.

Hoewel het pand er vandaag de dag nog steeds bijzonder uit ziet, is de voorgevel helaas niet meer oorspronkelijk. In 1975 werd deze ingrijpend vereenvoudigd onder leiding van architectenburo Delken-Rozema, dat ook een aanbouw aan de achterzijde realiseerde.

Exterieur

De voorgevel, zo valt op te maken uit de bouwtekeningen en oude foto’s, had oorspronkelijk een uitkragend dak met dakpannen boven een eveneens uitkragend zolderdeel. De uitkraging lijkt geïnspireerd op oude pakhuizen, waar een hijsbalk onder de uitkraging was aangebracht. Bij de verbouwing in 1975 is de uitkraging geheel verwijderd. De voorgevel is toen doorgetrokken tot het dak en heeft een puntgevel gekregen. Deze punt is zeer scherp, aangezien het zeer steile pannendak gehandhaafd is. Het uit twee delen bestaande kozijn, dat oorspronkelijk naar voren een lichte puntvorm had, is recht gemaakt. Wat gebleven is, zijn de donker gelakte planken.

In tegenstelling tot de voorgevel is de bakstenen ingangspartij aan de rechterzijde nog origineel. Zij valt op door het hoekraampje met geveerd glas in lood op de eerste verdieping. Dit hoekraampje in combinatie met de daaronder als een soort dukdalf aangebrachte halfronde bakstenen zuil voorzien van een glas in lood bekroning, was duidelijk belangrijk. Deze onderdelen staan namelijk prominent op de ontwerptekening.

Gebruikte bronnen

1. Bouwdossier, Archief Delfzijl.
2. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Richard Keijzer 2014: dit pandje is het tweede Amsterdamse School-pand dat je ziet wanneer je het Abel Tasmanplein oploopt.

Gert-Jan Lobbes 2020: tekst aangepast in verband met archiefonderzoek naar het oorspronkelijke aanzicht van het pand.

Ingezonden door: Richard Keijzer

Richard Keijzer De decaan op de HBS deed een beroepskeuzetest en ik kreeg de uitslag architect of ingenieur. Het is de laatste geworden, maar de belangstelling voor architectuur is gebleven. Later kwam typografie daar bij, met een zeer sterk accent op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Fonts uit die tijd waren er eigenlijk niet (behalve het volledig uitgemolken Broadway) dus ben ik zelf maar wat gaan knutselen. Zie: http://fontenwerkplaats.blogspot.nl/

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.