In de jaren 1920 deed het Montessori-onderwijs zijn intrede in Nederland.

Officiële of officieuze naam 3e Openbare Lagere Montessorischool (v.m.), Hygiëaplein
Adres(sen) Hygiëaplein 7
Postcode(s) 1076 RN
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Publieke Werken
Aanvang en oplevering 1927 - 1927
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Huidige functie Gebouw voor kinderopvang
Soort monument Gemeentelijk monument

Aan het Hygiëaplein staan in totaal vier scholen, waaronder dubbelscholen. In de loop van de jaren twintig vonden de denkbeelden van de arts Maria Montessori langzaam ingang in het onderwijs aan lagere scholen, hetgeen bepalend werd voor de opzet hiervan. In Het handboek van Dr. Maria Montessori schrijft deze onderwijshervormster: ‘De school: Casa dei Bambini, behoort een echt huis te zijn; dat wil zeggen, het moet bestaan uit een aantal kamers, met een tuin erbij, waarover de kinderen de baas zijn. Een tuin met beschutte plekjes is het wenschelijkst, omdat de kinderen daar kunnen spelen of slapen, en dan ook hunne tafeltjes buiten kunnen zetten om te werken en te middagmalen. Op deze wijze kunnen ze haast uitsluitend leven in de buitenlucht, terwijl zij tevens zijn beschermd tegen regen en zon”. Een artikel uit het Algemeen Handelsblad van 4 mei 1928 (hierbij afgedrukt) beschrijft met enige ironie de gang van zaken rond de oplevering.

De school telt drie bouwlagen uit gele baksteen en heeft een zadeldak. Aan de achterzijde is een aanbouw met gymzaal bereikbaar door een smalle gang, waardoor de plattegrond een T-vorm heeft. De gevel heeft opvallend lage ramen en heeft een strakke uitstraling, zonder bijzondere elementen of beeldhouwwerk. Rond de entree en boven de kozijnen zijn de bakstenen verticaal gevoegd.

Het schoolgebouw moest volgens Montessori bestaan uit een ‘centraal vertrek’ met nevenruimtes als een badkamer, een rustkamer, etc. In Amsterdam werd dit veelal geïnterpreteerd als een groot klaslokaal met meestal twee gedeeltelijk afgeschermde nissen: een rustkamer met vaste bankjes en een knus zitje bij de kachel en een keukentje met aanrecht en kranen. Tot aan de inpandige verbouwing in 2014 zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven.

In 2014 is het pand aan de binnenkant grondig opgeknapt en aangepast aan de huidige maatstaven. Momenteel zitten er o.a. een kinderopvang, buitenschoolse opvang en een educatieve, humanitaire organisatie in.

1. http://www.zuidelijkewandelweg.nl/index.php/architectuur/516-verbouwing-schoolgebouw-hygieaplein-7
2. https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/monumenten/publicaties/amsterdamse-0/amsterdamse/schoolvoorbeelden/
3. http://www.opdekaart.amsterdam.nl/bma/monumenten2014?zoom=7&lat=484698&lon=122315&view=map_and_results&selectedFeature=point_3242650
4. http://020apps.nl/1850-1940/Hygiëaplein/7

De derde montessorischool is qua uiterlijk de eenvoudigste van de 4 scholen op het Hygiëaplein. Ik wil hem dan ook vooral toevoegen omdat het de lagere school was, waar mijn vader van 1933 tot 1939 op heeft gezeten.