Wendingen 2.0

Voor het eerst sinds de lancering in 2014 heeft Wendingen een gedaantewisseling ondergaan! Dat was hard nodig, want de oude website begon steeds meer problemen te vertonen.

Enorm traag. En bij vlagen helemaal niet bereikbaar. Dat is iets wat elke bezoeker van Wendingen ongetwijfeld wel eens gemerkt zal hebben. Niet heel gek misschien, want Wendingen werd alweer in 2014 gelanceerd en is dus - zeker op internet - een oud beestje. Want ook al groeide de inhoud gestaag - we waren (en zijn) er als redactie trots op wat we met z’n allen inhoudelijk hebben bewerkstelligd! - technisch heeft de site zo goed als stilgestaan. Een ieder die bijvoorbeeld de oude website op z’n mobiele telefoon probeerde te openen zal dat zeker herkennen. (Scalable? Hah!)

Er is gekeken of doorgaan met een up-to-date versie van het systeem dat destijds werd gebruikt tot de mogelijkheden behoorde, maar een blik op de offerte maakte duidelijk dat dat - zeker voor een klein museum - geen optie was. En dus roeiden we maar door met de (brakke) riemen die we hadden. Dat was vervelend voor de bezoeker, maar zeker ook frustrerend voor een ieder die actief meehielp om Wendingen nóg vollediger te maken.

Vertraging

Maar begin 2020 was het dan eindelijk zover: de eerste bijeenkomsten werden gehouden om Wendingen 2.0 vorm te geven. Maar toen kwam de coronacrisis, ging Museum Het Schip grote perioden dicht, en dreigde het museum in zwaar financieel weer te raken. Bovendien bleek er onduidelijkheid te bestaan bij Axiell, de nieuwe webbouwer, omtrent de oude catalogus. Deze was onbeschreven - iets was vrij ongebruikelijk is - en dus moest het spinnenweb aan data eerst goed geanalyseerd worden. Kortom: de ontwikkeling van die nieuwe website kwam lange tijd op een héél laag pitje te staan. Wendingen was er nog, maar was soms helemaal niet bereikbaar en de homepage kon door een bug met de fotoweergave niet meer aangepast worden. Het reed nog wel min of meer, maar de wielen dreigden er ieder moment vanaf te vallen. En dat wilden we in ieder geval voorkomen.

Toen de technische drempel was weggewerkt en er weer enige financiële lucht voor het museum leek te zijn, werd - onder bezielende leiding van Josee Roël van Museum Het Schip - voortvarend de draad weer opgepakt. Kort gezegd komt de website waar je nu naar kijkt het neer op het volgende. De ‘database’ van Wendingen - al die artikelen met gebouwen, voorwerpen, biografieën, etc. - staat nu in Axiell Collections (AC). Axiell - het vroegere Adlib - is in de museumwereld geen onbekende in catalogusmanagement en werd intern al gebruikt door Museum Het Schip. Inmiddels had Axiell ook een webversie ontwikkeld waarmee de collectie aan de buitenwereld getoond kan worden: Axiell Internet Server (AIS). Mooi meegenomen was dat inmiddels ook de voor Wendingen zo belangrijke geografische data konden worden opgenomen in AC.

Naadloze wisselwerking

metselaar MWFF8666

Maar voor Wendingen heeft AIS toch nog wat beperkingen. Zo kunnen alle thema’s en blogs (op deze site allemaal blogs genoemd) hier niet weergegeven worden,  is er geen mogelijkheid tot een forum, en bovendien: geografische data konden in de database opgenomen worden, maar het tonen van een landkaart behoort binnen AIS (nog) niet tot de mogelijkheden. Dus is er een oplossing verzonnen. ’Naast’ de collectie die door AIS getoond word is er in feite nog een website: eentje met de homepage mét kaart, het forum en alle blogs (zoals degene die je nu leest!). Een zo naadloze wisselwerking tussen de twee delen (AIS en wat we achter de schermen ‘de website’ noemen) is hierbij cruciaal. Dat is goed gelukt; iets waarbij de mensen van Webcirkel (die eerder de website van Museum Het Schip vormgaven) een belangrijke rol hebben gespeeld - om van het fraaie nieuwe uiterlijk maar te zwijgen!

Het behoort tot de mogelijkheden dat in de toekomst alle data via de website getoond gaan worden. Hiermee zou zij dan haar gegevens aan Axiell Collections ‘onttrekken’ en zullen al die gebouwen, voorwerpen, architecten, etc. in de website getoond worden en niet meer via AIS. Dat heeft zo z'n voordelen, maar is vooralsnog financieel nog even geen optie. De prachtige inhoud van Wendingen beschikbaar laten blijven was onze topprioriteit.

Grasduinen - ook mobiel

Wij gaan als redactie intussen verder met het verbeteren van Wendingen 2.0. Want zoals je gezien zult hebben ontbreekt bijvoorbeeld het Forum nog of de mogelijkheid om items toe te voegen; die zullen eerdaags ook online komen. Bovendien willen we heel graag verder gaan met het publiceren van nieuwe objecten en biografieën die door jullie zijn ingezonden - ook dat heeft te lang stilgestaan!

We hopen van harte dat je weer met plezier gaat grasduinen in Wendingen. Of dat nu thuis is of - eindelijk! - onderweg op je mobiel. Heb je in de tussentijd vragen of opmerkingen? Stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar de redactie.

En last but not least... We kunnen wel wat financiële steun gebruiken om Wendingen te verbeteren en door te laten groeien. Dat kan door hier een bijdrage te doneren (o.v.v. Wendingen). Hartelijk dank!

 

 

 

Zoeken in blog

Gerelateerde Blogs

  • Waarom Wendingen?

    Waarom Wendingen?