Logo Amsterdamse School 1916 2016 CMYK
Logo Amsterdamse School 1916 2016 CMYK

Scheepvaarthuis, Spaarndammerplantsoen, de term 'Amsterdamse School' gemunt in een artikel van Jan Gratama. Dat alles en meer gebeurde in 1916.

Scheepvaarthuis opgeleverd, Spaarndammerplantsoen in aanbouw, de term 'Amsterdamse School' gemunt in een artikel van Jan Gratama in Bouwkundig Weekblad. Dat alles en meer gebeurde in 1916.

Begin 20e eeuw bruist het in Amsterdam. Jonge ontwerpers, kunstenaars, architecten, maar ook politici en (vakbonds)bestuurders morrelen aan de gevestigde orde om een betere maatschappij vorm te geven. Dit leidt tot een explosie van dadendrang, creativiteit, nieuwe vormen en materialen. Met de definitieve oplevering van het Scheepvaarthuis in 1916 wordt het zo duidelijk zichtbaar dat de uitingen hiervan ineens van een naam worden voorzien: De Amsterdamse School.

Daarna volgen in deze stijl vooral opdrachten van woningbouwverenigingen die ook bouwden aan een betere toekomst en huisvesting van de arbeiders. De sociale woningbouw van de Amsterdamse School behoort tot de hoogtepunten van de Nederlandse architectuur en is nu nog overal in de stad te bewonderen. Precies 100 jaar later vinden er in Amsterdam een groot aantal activiteiten plaats die 2016 maken tot Het jaar van de Amsterdamse School.

Aan deze viering is een aparte website gewijd. Zie hier voor het gehele programma.

In het kort:

AMSTERDAMSE SCHOOL MUSEUM HET SCHIP
opening midden 2016

Het Amsterdamse School Museum Het Schip opent in maart 2016 een uitbreiding van 1200 vierkante meter. Het museum, in het stedelijk blok van Michel de Klerk aan de Oostzaanstraat, voegt dan de ruimte van de vroegere basisschool toe aan het bestaande museum en kan voor het eerst een vaste expositie tonen over de expressionistische architectuur van de Amsterdamse School, en over kunst en volkshuisvesting. De eerste tentoonstelling besteedt aandacht aan de huidige ambachtelijke restauratie van het gehele blok door woningbouwcorporatie Eigen Haard.
Museum Het Schip continueert het populaire en uitgebreide programma van rondleidingen, excursies, bus-, boot- en fietstochten en de rondleidingen met high tea in het Scheepvaarthuis. Ook bezoekerscentrum De Dageraad van woningbouwcorporatie De Alliantie aan de Burgemeester Tellegenstraat, biedt in een rijk programma informatie over de Amsterdamse School in deze buurt. En dan is er nog WENDINGEN, het virtuele museum, en platform voor de Amsterdamse School in heel Nederland.
www.hetschip.nl, Amsterdamse School Museum Het Schip
www.amsterdamse-school.nl, Wendingen, Digitaal Platform voor de Amsterdamse School


ARCAM
Honderd jaar inspiratie – De invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen
8 april – 30 september 2016

ARCAM, het Architectuurcentrum Amsterdam presenteert in 2016 een programma over de invloed van de Amsterdamse School op de hedendaagse stedenbouw en het hedendaagse bouwen, en daarmee het effect van het ontwerp op de openbare ruimte. De keus van de Amsterdamse School-architecten voor baksteen en ornament, voor de gevel als expressiemiddel en het woonblok als straatbepalend element vormen tezamen een publiek statement. Er is een duidelijke herwaardering gaande, in zowel materiaal, gebouw- als gebiedsontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn transformaties (Kraaipanschool door woningcorporatie Ymere) (foto), stratenplan (nieuwbouw Houthavens) en materialisering (Brede School van Marlies Rohmer).
In een fototentoonstelling is te zien hoe deze hedendaagse ontwerpen van gebouw en woonblok de publieke ruimte bepalen. De tentoonstelling gaat ook in op de hedendaagse materialen en stijlkenmerken, waarin prefab cassettes het ambachtelijke metselwerk hebben vervangen.
www.arcam.nl 

 

STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM
Wonen In de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930
9 april – 28 augustus 2016

In het Stedelijk Museum staan voor het eerst de interieurontwerpen van de Amsterdamse School centraal: meubelen, lampen, klokken, keramiek en textiel, en grafische toepassingen als behang. De rijkdom aan expressieve vormen van de stroming was uniek in Nederland en had ook internationaal invloed. In dit grote overzicht van rond de 500 objecten zijn ontwerpen te zien van onder meer Laurens en Willem Bogtman, Joseph Crouwel, De Nieuwe Honsel, Jaap Gidding, Dick Greiner, Michel de Klerk, Piet Kramer, Hildo Krop, Joan Melchior van der Mey, Gustaaf Adolf Roobol en H.Th. Wijdeveld. De tentoonstelling zal een aparte lounge bevatten, waar bezoekers nagemaakte meubelen uit kunnen proberen en meer te weten kunnen komen over de technieken. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie.
De speciale Tumblr pagina van het Stedelijk biedt nieuws over het onderzoek naar de meubelen en andere vormgeving van de Amsterdamse School. De site bevat onder meer achtergrondinformatie over de herontdekte klok van De Klerk die het museum vorig jaar kon aankopen, andere bijzondere vondsten en een filmpje van een verzamelaar in zijn Amsterdamse School-interieur. Een eerdere oproep van conservator Ingeborg de Roode leidde tot vele enthousiaste meldingen van particulieren die een lamp of ander voorwerp van de Amsterdamse School in huis hebben. Sommige voorwerpen zijn opgenomen in de tentoonstelling. 
amsterdamseschool.tumblr.com
www.stedelijk.nl 

 

OPEN MONUMENTENDAG AMSTERDAM VIERT FEEST!
Amsterdamse School Monument van de Maand:
10 april, 8 mei, 12 juni, 10 juli, 14 augustus 2016
Open Monumentendag Amsterdam: 10 en 11 september 2016

Open Monumentendag is jarig! Monumenten
en Archeologie van de gemeente Amsterdam organiseert voor de 30ste keer Open Monumentendag Amsterdam, met een ode aan
100 jaar Amsterdamse School. Twee goede
redenen voor een extra feestelijk programma op
10 en 11 september 2016.

Daarnaast wordt vanaf april 2016 elke 2e zondag van de maand een bijzonder Amsterdamse School monument geopend voor het publiek. Altijd al nieuwsgierig geweest wat er achter die mooie gevels zit? Laat je dan inspireren door de beroemde bouwstijl van de Amsterdamse School en bezoek gratis de monumenten. Voor meer informatie over het programma:  www.amsterdam.nl/openmonumentendag


GRAND HOTEL AMRÂTH AMSTERDAM
rondleidingen en arrangementen in 2016

Wist u dat bij het Scheepvaarthuis de Amsterdamse School is ontstaan? Vanaf 1912 werd onder leiding van Joan Melchior van der Meij aan een totaalkunstwerk gebouwd, waarin architectuur, beeldende kunst en kunstnijverheid samengaan. In de talloze details in het gebouw zijn verwijzingen te vinden naar handel en scheepvaart – van schepen en sterrenbeelden tot zeedieren. Dit gemeenschappelijk kantoorgebouw van zes Amsterdamse rederijen opende in 1916. In 2007 opende in het Scheepvaarthuis Grand Hotel Amrâth Amsterdam. 

Speciaal voor de viering van 100 jaar Amsterdamse School heeft Grand Hotel Amrâth Amsterdam twee arrangementen samengesteld om een kijkje in het Scheepvaarthuis te nemen.
• Tour Scheepvaarthuis, start 11 uur
Rondleiding onder begeleiding van een kunsthistoricus om alle bijzondere aspecten van het gebouw te zien. Inclusief koffie, high tea of lunch en gratis entreekaartje voor een rondleiding in Museum Het Schip. Ook mogelijk als zondagsarrangement voor maximaal 20 personen.
• Arrangement Amsterdamse School 100 Jaar
Overnachting in een van de luxe en typische Amsterdamse School- kamers, inclusief toegangskaarten voor het Stedelijk Museum Amsterdam of Amsterdamse School Museum het Schip.
http://www.amrathamsterdam.com/packages-nl.html

 

Zoeken in blog