By Richard Keijzer on dinsdag, 18 november 2014
Posted in Gebouwen
Reacties 5
Likes 0
Views 678
Votes 0
Ik hoor meer mensen roepen dat dit aan AS-pand zou zijn, maar ik zie dat niet. Het lijkt veel meer op de Beurs van Berlage (granieten lateien). Ook het smeedwerk is traditioneel, net als de vorm van de doorsnede van het pand. Die lijkt nog het meest op de oude gasfabriek van Amsterdam-Oost. Ook de ramen zijn hoger dan breed, zoals zo vaak te zien in werken van Berlage.
De website van het Woudagemaal is nog steeds niet aangepast. Het gebouw wordt nog steeds als Amsterdamse School aangeprezen.
·
9 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Votes
·
0 Comments
·
De redactie heeft de inleidende tekst aangepast. Wij zullen ook het Woudagemaal van onze discussie op de hoogte stellen. We zullen hen voorstellen hun websitetekst aan te passen, want zoals het er nu staat is echt misleidend.
·
10 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Votes
·
0 Comments
·
@Corrie: Ik zie het helaas staan, op die website. Ik stel voor dat we de auteur van dat stukje opsluiten ;-). De bewering dat Berlage de belangrijkste vertegenwoordiger is van de AS is pure kul. Berlage moest juist erg weinig hebben van de nieuwe stroming in de architectuur.
·
10 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Votes
·
0 Comments
·
Dat zou heel goed kunnen Richard. Heb mijn twijfels, maar heb mij aan de gegevens van de website van het Woudagemaal gehouden. Daarop staat dat het gebouw "in de stijl van de Amsterdamse School is gebouwd waarvan de Amsterdamse architect H.P. Berlage de belangrijkste vertegenwoordiger is". Dat laatste weet ik nou niet zo zeker. De stijl van de Beurs en de Burcht in Amsterdam is volgens mij geen Amsterdamse School.
Overigens wordt Berlage niet de architect van het gemaal genoemd.

Dit bericht heb ik gisterenavond diverse keren proberen te verzenden, hetgeen niet gelukt is.
Nu probeer ik het nogmaals.
·
10 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Votes
·
0 Comments
·
Een schitterend gebouw, maar zoals Richard Keijzer terecht opmerkt: géén Amsterdamse School. Daarvoor mist het de speelse en expressieve stijlkenmerken. De architectuur van dit gebouw is ingehouden, op het strenge af, en manifesteert zich vooral binnen het vlak van de gevel. Het is van een typisch "Berlagiaans"idioom.
·
10 jaar geleden
·
0 Likes
·
0 Votes
·
0 Comments
·
View Full Post