Willem de Zwijgerschool (vm), Amsterdam

0
KarelB plaatste dit bericht 22 March 2020

Als liefhebber van de Amsterdamse School ben ik blij dat dit gebouw behouden is gebleven. Ik heb er goede herinneringen aan. Helaas heeft dit schoolgebouw van de Ned. Herv. Gemeente aan de Tugelaweg 85 een verkeerde naam gekregen. Het moet zijn Aldegondeschool. De bijbehorende kleuterschool annex zondagschool stond aan de President Brandtstraat 7-9. Tussen beide scholen lag de speelplaats. Ik heb beide scholen gevolgd van 1947 tot 1955.

Ik moet zeggen dat er geen uitzicht was naar het zuidwesten want achter de voorgevel lag/ligt? een gang met hoge ramen. Zicht op de spoordijk was fraaier dan het zicht op de vele sporen en achterzijden van de Vrolikstraat.

De Willem de Zwijgerschool was een Gereformeerde school aan de President Brandtstraat 12. Dat gebouw staat er ook nog. Let op dat Hervormde scholen nooit Willem de Zwijger heetten/heten, dat was/is Gereformeerd of Reformatorisch.

De vermeldingen op https://archief.amsterdam/beeldbank/ zijn eveneens verkeerd. Op Schoolbank.nl kunt u ook foto`s van de Aldegondeschool (met o.a. mij er op) vinden.

Ik zou graag zien dat u mijn correcties overneemt en ze ook in de beeldbank laat corrigeren. Met vriendelijke groet, K.F. Berling

KarelB
1 Bericht(en)
1 Punt(en)
1 Reactie(s)
Sorteer op: Standaard | Meest recent | Stemmen
0
Redactie plaatste dit bericht 23 March 2020

Beste Karel. Hartelijk dank voor je bericht! Het is iets waar de medewerkers van Wendingen eerder tegenaan zijn gelopen: naamgevingen van gebouwen die in de loop der tijd zijn veranderd. Dat is iets wat zeker bij scholen vaak is gebeurd. Welke naam geef je het gebouw dan? Dat de school aan de Tugelaweg oorspronkelijk Willem de Zwijgerschool heette is iets waar de bronnen het over eens zijn, waaronder het boek van Radboud van Beekum over architect Kruyswijk. Ook uit het krantenbericht over de opening in 1923 (zie de links) blijkt dat.

In krantenberichten uit 1927/28 komen de aanbesteding en de opening van de kleuterschool aan de President Brandstraat aan de orde. Het is mogelijk dat deze vervolgens de naam Willem de Zwijger kreeg en de school aan de Tugalaweg Aldegonde, maar dit zou ook van latere datum kunnen zijn. De school aan de President Brandschool lijkt later weer verhuisd, en wel naar de overkant van de straat,.

Kortom: het is verwarrend. Om terug te komen op de naamgeving: we hebben destijds de (ook in andere bronnen) gangbare, oorspronkelijke naam aangehouden. Dat zullen we hier ook blijven doen.

Bewerkt: 23 March 2020

Redactie
103 Bericht(en)
116 Punt(en)