Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  maandag 17 november 2014
  7 Replies
  750 Visits
In de afgelopen herfstvakantie heb ik ook een bezoek gebracht aan deze wijk in Delfzijl. Een aanrader. Dat Jos. Bedaux de "Theemuts" ontworpen zou hebben kan ik alleen niet plaatsen. Niets van zijn andere werk lijkt hier op.
5 jaar geleden
·
#963
Bij het aanmaken van een nieuw topic blijf ik maar foutmeldingen krijgen, dus dan maar zo: Wat vindt men van de Kruiskerk te Delfzijl? Deze wordt op verschillende websites aangeduid alszijnde Amsterdamse School, maar is in mijn ogen weinig experssionistisch. Het bouwjaar is met 1953 ook wel erg laat. De kerk is wel gelegen in een wijk met meerdere AS-panden. Wellicht daarom gemodelleerd naar een aan de AS-verwante stijl om in het straatbeeld te passen. Maar is het daarmee ook AS? Zo niet, wat is het dan wel?
5 jaar geleden
·
#965
Bedankt voor de reactie, Gert-Jan!
5 jaar geleden
·
#964
Ik heb de kerk nooit in het echt gezien maar afgaande op foto's heeft het ontwerp raakvlakken met gematigd expressieve kerken van bijvoorbeeld architect Plooy (oa in Zeist), de Sionskerk in Groningen of de Gasthuiskerk in Bolsward. Dit soort kerken zijn in heel veel plaatsen in de jaren dertig gebouwd. In een krantenartikel uit Trouw naar aanleiding van de opening in 1953 lees ik dat er al voor de oorlog plannen waren voor een nieuwe kerk. Ik kan mij voorstellen dat het ontwerp al van voor de oorlog is, ook omdat het gebouw meer jaren dertig dan jaren vijftig oogt. Om de Kruiskerk met Amsterdamse School aan te duiden gaat mij ook wat ver, anderzijds lijkt zij wel in een rijtje van kerken uit de jaren dertig te passen, die op Wendingen een plaats hebben gekregen.
6 jaar geleden
·
#962
Hartelijk dank dames! Erg leuk om dit soort persoonlijke verhalen te lezen.
Door iemand attent gemaakt op deze site, en het commentaar gelezen van mijn nicht Susan. Ik ben in l9 33 in de theemuts geboren. En ook uit getrouwd. De aanvulling die ik wil geven dat mijn ouders de opdrachtgevers waren voor de bouw van de TMUTS( spelling grapje van mijn vader. ) Deze naam stond op de zijkant van de schoorsteen Bovenstaande ter aanvulling. Vr.groet. Corry van der Mei- Heijnen.
6 jaar geleden
·
#960
Wat leuk om dit te lezen en de foto’s te zien. Ik ben wel benieuwd of iemand weet wie de opdrachtgever was voor de bouw. In en na de oorlog hebben mij grootouders (de familie Heijnen) hier gewoond, maar ik heb geen idee of zij de opdrachtgevers waren. Ik denk dat ik als kind de sfeer van de Amsterdamse school mee gekregen heb. Toen ik op de RSG Ter Apel mocht werken in die prachtige school in Amsterdamse stijl, met al zijn prachtige details, heb ik van elke minuut genoten.
9 jaar geleden
·
#959
Dank je! En daar zijn wij inmiddels ook achter gekomen. Volgens 'Versteende Welvaart' van Anja Reenders (zie onze rubriek 'thema's/literatuur: http://www.amsterdamse-school.nl/themas/literatuur/versteende-welvaart/) is dit huis van architect J. de Boer uit 1927. Dat hebben we dus nu opgenomen.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.