Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reageren op het Forum. Door je aan te melden, sluit je je aan bij een community van liefhebbers en professionals die geïnteresseerd zijn in de Amsterdamse School en hier graag kennis over uitwisselen.

  zaterdag 18 juli 2015
  4 Replies
  620 Visits
RED DIT INTERIEUR!!
8 jaar geleden
·
#1105
Dr Johan Kamermans, conservator Nederlands Tegelmuseum (Otterlo): "dit type tegel (achterkant) is geperst door Sphinx in Maastricht, ca. 1915-1937, volgens Pluis, Nederlandse tegels 1900-2000 (Leiden 2008) p. 57. type Sphinx 11. Deze biscuittegels werden ook door Tegelhuis Alphen a.d. Rijn gekocht om verder gedecoreerd te worden, en door Iris en Zenith in Gouda. De tegels doen me overigens ook sterk denken aan tegels die de Amsterdamse tegelhandel Heystee in 1917 leverde voor een school in Utrecht: http://www.collectiegelderland.nl/organisaties/nederlandstegelmuseum/voorwerp-06070 Maar deze tegels zijn geperst door Wessel’s Wandplattenfabrik in Bonn. Het kan zijn dat verschillende tegelfabrieken dit type lichtgele tegels met een moeilijk te omschrijven oppervlaktestructuur geleverd hebben. Of dat Heystee dit glazuur zelf aanbracht (of liet aanbrengen door de nauw gerelateerde PBD in Hilversum) op ongeglazuurde biscuits die soms door Sphinx, soms door Wessels of door anderen geleverd werden."
8 jaar geleden
·
#1104
Ik heb een foto van de tegels toegevoegd, inclusief de achterkant. Er staat geen naam van de fabriek op, wel een bepaald patroon. De kenners herkennen mogelijk de fabriek.
8 jaar geleden
·
#1103
Zijn dat dan de foto's # 4 en # 10 op de Funda? En zo nee, is het dan mogelijk de foto('s?) te zien te krijgen, via amsterdamse-school.nl en/of via persoonlijk contact? En misschien nog wel het allerbelangrijkste: heeft u de *achterkant(en)* van de tegel(s) gezien, & liefst gefotografeerd? Daar kan nl. door de kenners - wat ik zelf niet ben; maar ik heb contacten bij/via (Vrienden) NLs Tegelmuseum - soms verrassend veel aan worden afgelezen omtrent herkomst (productie) van tegels.
8 jaar geleden
·
#1102
Ondanks dat momenteel dit waardevolle interieur flink onder handen wordt genomen, lijkt dit met respect voor de historische elementen te gebeuren. Zie hiervoor de website van Lumen architectuur, www.lumenarchitectuur.nl., waarop geschreven wordt dat "met zorg een plan (is) ontwikkeld waarin de karakteristieken van het huis gespaard blijven". Wel betekent de op die site genoemde vervanging van de sanitaire ruimtes en keuken dat inmiddels de prachtige geglazuurde badkamertegels in de container zijn verdwenen. Ik heb er een foto van gemaakt.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Plaats als eerste een reactie.