Introductie

De architect die voornamelijk bekend is geworden van de NCRV studio in Hilversum blijkt ook in Amsterdam scholen ontworpen te hebben.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Jakob Henderikus
Achternaam Veen, van der
Geboortejaar 1890
Sterftejaar 1944
Geboorteplaats Wouterswoude (Dantumadeel)
Kwalificaties Architect

Biografie

Jakob Henderikus (Jacob) van der Veen was een architect van Friese afkomst, vanaf 1921 als zelfstandig architect gevestigd in Amsterdam. Hij ontwierp scholen en (gereformeerde) kerken. Hij is het meest bekend geworden met zijn ontwerp voor de NCRV-studio aan de Schuttersweg in Hilversum. In Amsterdam ontwierp hij onder meer de Admiraal de Ruyterschool en de Gereformeerde Kweekschool in de Dintelstraat, waarbij hij aansloot bij de versoberde versie van de Amsterdamse School. Als actief lid van het verzet in de Tweede Wereldoorlog was Van der Veen voor de KP-Amsterdam verantwoordelijk voor de huisvesting van personen die moesten onderduiken. Op 1 september 1944 werd hij thuis door de Duitsers gearresteerd. Een van zijn zoons schoot een Duitser neer en wist te ontkomen. Op 6 september 1944 werd hij, op 53-jarige leeftijd, in Kamp Vught gefusilleerd.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_der_Veen
2. http://www.zuidelijkewandelweg.nl/index.php/architectuur/570-onderwijs-artsen-in-voormalige-kweekschool
3. http://www.iisg.nl/ondernemers/pdf/pers-1503-01.pdf

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd rond loopt en de tijd neemt. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Het leukste vind ik echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid draagt bovendien bij aan behoud van erfgoed. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, in de permanente tentoonstelling van Museum Het Schip en in de tentoonstelling Wonen in Iconen in Bezoekerscentrum De Dageraad (2017).

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.