Introductie

Egbert Reitsma, van timmerman-aannemer via Academie Minerva in Groningen tot architect. Kwam bij Kromhout te Rotterdam in aanraking met o.a. de Amsterdamse School. Bouwde veel kerken in Groningen.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Egbert
Achternaam Reitsma
Geboortejaar 1892
Sterftejaar 1976
Geboorteplaats Ulrum
Kwalificaties Architect

Biografie

Reitsma groeide op in een gereformeerd gezin als zoon van een timmerman, die later als architect-aannemer betrokken was bij de bouw van de Gereformeerde Kerk van Ulrum. Egbert trad in de voetsporen van zijn vader en begon zijn loopbaan als timmerman-aannemer. Later volgde hij een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen. Na zijn opleiding vertrok hij naar Rotterdam voor een baan als architect op het bureau van architect Willem Kromhout. Hier kwam hij in aanraking met de nieuwe bouwstijlen, als art nouveau en de Amsterdamse School.

In 1920 keerde hij terug naar Ulrum, waarna hij zich aansloot bij de Groninger kunstenaarskring De Ploeg. In datzelfde jaar ontwierp hij een huis aan de Noorderstationstraat in Groningen. Hij besloot om van de bovenverdieping zijn kantoor te maken. Omdat hij al snel bestuurslid van De Ploeg was geworden, werd zijn kantoor al gauw gebruikt voor het tekenen van modellen door kunstenaars van De Ploeg. Goede vriend en schilder George Martens werd daarbij vaste gast van zijn kantoor.

De ontwerpen van Reitsma waren aanvankelijk in de stijl van de Amsterdamse School. Werken uit die tijd zijn: woning aan de Prinsessenweg in Groningen (1923), de Gereformeerde Kerk in Kollum (1924) met plafondschildering door George Martens, de Gereformeerde kerk in Appingedam (1928), de Gereformeerde Kerk in Weesp en de Gereformeerde Kerk van Andijk (1929). Met dit laatste ontwerp sloot Reitsma zijn expressionistische stijl af. Latere ontwerpen zijn zakelijker en vertonen meer invloed van Dudok en Duiker, soms ook van de Delftse School. Zijn belangrijkste werken in deze periode zijn de Goede Herder kerk in Bedum (1937) en het gebouw van het Noorder Sanatorium in Zuidlaren (1935). Na de oorlog schiep Reitsma onder andere het huidige ABN AMRO-gebouw op de Grote Markt in Groningen (1955, sterk gewijzigd) en de Stadsparkkerk, ook in Groningen. In Glimmen staat een standbeeld uit baksteen van Don Quichot van zijn hand voor zijn woonhuis "Oeckelenhof".

meer

Gebruikte bronnen

1. Kees van der Ploeg en Teo Krijgsman (foto's), Egbert Reitsma, architect 1892 - 1976. Meester in baksteen (Uitgeverij Noordboek, 2014).

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Egbert_Reitsma
2. http://spqa-am.blogspot.nl/2014/06/boek-egbert-reitsma-1892-1976-meester_30.html

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd rond loopt en de tijd neemt. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Het leukste vind ik echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid draagt bovendien bij aan behoud van erfgoed. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, in de permanente tentoonstelling van Museum Het Schip en in de tentoonstelling Wonen in Iconen in Bezoekerscentrum De Dageraad (2017).

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.