Introductie

Een van de representanten van de 'Groningse Amsterdamse School'.

Gegevens

Voorna(a)m(en) Albert
Achternaam Wiersema
Geboortejaar 1895
Sterftejaar 1966
Geboorteplaats Fraamklap
Kwalificaties Architect

Biografie

Albert Wiersema kwam uit een landbouwfamilie en groeide op in het Groningse Fraamklap. Hij werd timmerman en volgde in de avonduren lessen architectuur aan de Academie Minerva te Groningen. In 1924 bouwde hij in Bedum zijn eigen huis, waarin hij zijn architectenbureau vestigde. Daarnaast was hij brandschadetaxateur voor een verzekeringsbedrijf. Wiersema was gereformeerd en lid van de ARP (later van het GPV), wat er soms toe leidde dat hij sommige opdrachten niet kreeg. Wel kreeg hij in 1932 de opdracht de Gereformeerde kerk in Onderdendam te bouwen, en in 1934 een kerk in Westeremden. Ook de gereformeerde kerken in Twijzel (1934), Hardenberg (1934) en Mariƫnberg (1935) zijn van zijn hand.

Wiersema bouwde veel in Bedum en omgeving en ontwierp naast middenstandsvilla's ook enkele scholen en villa's in een gematigde, eigen variant van de Amsterdamse School. Samen met Egbert Reitsma werkte hij in 1937 aan de Goede Herderkerk in Bedum. Na de oorlog ontwierp Wiersema in een meer traditionele vormentaal, verwant aan de Delftse School.

meer

Gebruikte bronnen

1. Anja Reenders en Cees Stolk, Versteende Welvaart. Amsterdamse School op het Groninger Hoogeland (Uitgeverij Noordboek 2008).

Links

1. https://groningerkerken.wordpress.com/2016/03/02/albert-wiersema-en-amsterdamse-school-kerken/
2. http://www.dekerkonderdendam.nl/amsterdamse-school/architecten
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Wiersema

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd rond loopt en de tijd neemt. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Het leukste vind ik echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid draagt bovendien bij aan behoud van erfgoed. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, in de permanente tentoonstelling van Museum Het Schip en in de tentoonstelling Wonen in Iconen in Bezoekerscentrum De Dageraad, te zien tot december 2017.

Reacties

Geen reacties voor deze persoon.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.