Introductie

Je kijkt je ogen bij het Schip van Blaauw. Niet alleen aan de buitenkant, maar zeker ook binnen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schip van Blaauw - interieur
Type object
Materiaal
Opdrachtgever(s) Rijks Landbouw Hooge school
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Johan Polet
Geplaatst in 1922
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren

Achtergrond

De geschiedenis van het gebouw wordt in de bijdrage over het exterieur beschreven.

Interieur

Het interieur heeft ondanks veranderingen van gebruikers een aanpassingen aan de moderne tijd zijn kenmerkende karakter van de Amsterdamse School-stijl goed behouden. Het toont nog vele oorspronkelijke onderdelen zoals de paneeldeuren, de zwart-wit betegelde halvloeren en de plastisch uitgewerkte trap met borstwering. Vooral de trap is een bijzonder object. De karakteristieke borstwering strekt zich ook op de begane grond en op de overloop van de eerste verdieping uit. Het met de hand uitbollen van de maar liefst 186 spijlen moet een hels karwei zijn geweest. De traptreden zijn tijdens de restauratie ontdaan van spaanplaat en voorzien van eiken dekplanken.

Een markant deel van het gebouw is de lantaarn of de "pet" op het gebouw. Een royale opbouw die wat weg heeft van de brug van een schip. Velen vragen zich af wat de functie is. De vloer van deze ruimte bestaat uit vijf rijen van drie glas in lood ramen. Deze zorgen voor ventilatie en daglicht in de hal, op de trap en de overloop. Zes ramen zijn met contragewichten open te zetten. In de opbouw zelf bevinden zich bovenlichten die op afstand bedienbaar zijn. Het houtwerk van deze constructie is bij de restauratie vanaf 2004 teruggebracht in het originele geel. Bij deze restauratie is ook de van glas in lood voorziene vestibule zoveel mogelijk in originele kleurstelling teruggebracht, met veel zwart en een enkel (licht) okergeel accent. In kleinere onderdelen zijn bewaard gebleven enkele fraai vormgegeven paraplubakken, een laboratorium weegtafel en zuurkast. De collegezaal heeft een oplopend vloerniveau met de oorspronkelijke bankenrijen, een projektortafel en ventilatiekap. In de hal van bevindt zich een steen met tekst: 'ONS BLIJFT NATUUR/ ALS WONDER BOEIEN/ UW TELKENS BLOEIEN/ EN EEUWIG GROEIEN/ VAN UUR TOT UUR'

meer

Gebruikte bronnen

1. GAW, Schip van Blaauw. Een virtuele rondleiding (Wageningen, 2012).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Schip_van_Blaauw
2. https://www.monumenten.nl/monument/56546
3. http://www.huijbers.nl/schip-van-blaauw
4. http://www.amsterdamseschoolwageningen.nl/?page_id=509

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Het interieur barst van de mooie details!

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd rond loopt en de tijd neemt. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Het leukste vind ik echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid draagt bovendien bij aan behoud van erfgoed. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, in de permanente tentoonstelling van Museum Het Schip en in de tentoonstelling Wonen in Iconen in Bezoekerscentrum De Dageraad, te zien tot december 2017.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.