Introductie

Een op zich niet heel opvallend blok in de Amsterdamse Rivierenbuurt, maar wat een schitterende deuren en huisnummers!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Woonblok Churchill-laan-Victorieplein, Amsterdam
Adres(sen) Victorieplein 36-44, Churchill-laan 2-24
Postcode(s) 1078 PH
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jouke Zietsma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In het kader van Plan Zuid ontwierp architect Zietsma dit woonblok aan de noordelijke gevelwand van het Victorieplein (bij de bouw nog Daniël Willinkplein geheten), daar waar het overgaat in de Churchill-laan (destijds: Noordelijke Amstellaan).

Exterieur

Het zo goed als symmetrische blok van vijf bouwlagen heeft aan de uiteinden twee ondiepe, hoekige erkertjes. Hiertussen bevindt zich op de eerste verdieping een ondiep balkonnetje; op de bovenste verdieping een breed venster met aan weerszijde rond aflopende kozijnen en hieronder een brede houten plantenbak.

Dit blok is op het eerste oog niet het meest uitgesproken voorbeeld van Amsterdamse School-architectuur in de Rivierenbuurt. Wie goed kijkt ziet echter een aantal fraaie elementen. De mooiste AS-details treffen we op de begane grond aan: de houten deuren met afgeronde verdeelelementen, en de eveneens in hout uitgevoerde, expressieve huisnummers. Hoger aan de gevel zijn de brede, rond aflopende vensters met hieronder houten plantenbakken opvallend.

Op archieffoto's is te zien dat de smalle verticale zijvensters vroeger ladderachtige roedenverdeling hadden. De ramen boven de plantenbakken waren destijds voorzien van een intrigerende roedenverdeling.

Recente ontwikkelingen

We zien vandaag de dag groot verschil in de mate van onderhoud, waardoor het blok visueel nauwelijks meer een eenheid vormt. Zo zijn de deuren in een variëteit aan kleuren uitgevoerd, met als opvallendste de grijs/zwarte variant van Hotel Victorie. Hier bevindt zich wellicht het best onderhouden geveldeel, maar het hotel heeft er bewust voor gekozen om zich visueel van de rest van het blok te onderscheiden. Begrijpelijk, maar wel jammer. De karakteristieke roedenverdelingen zijn bij een renovatieronde helaas verdwenen.
meer

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Een blok waarvan mij de fraaie deuren en huisnummers al eerder waren opgevallen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.