Introductie

Twee nagenoeg identieke villa's die met hun glooiende lijnen de invloed van de Amsterdamse School laten zien.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Villa's Utrechtseweg 48 b t/m e, Zeist
Adres(sen) Utrechtseweg 48b t/m 48e
Postcode(s) 3704 HE
Plaats (provincie) Zeist (Utrecht)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Villa of geschakelde villawoning
Betrokken architect(en)
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1932 - 1932
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Villa of geschakelde villawoning
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Deze twee nagenoeg identieke dubbele villa's staan in Zeist aan de Utrechtseweg ter hoogte van de Sanatoriumlaan, recht tegenover het landhuis Ma Retraite van de hand van Abraham Salm (1896). De linker villa bevat de woningen nummers d en e. De rechter villa bevat de nummers b en c.

Exterieur

Het zijn zeer grote dertiger jaren villa's, direct als zodanig herkenbaar. De villa's als Amsterdamse School karakteriseren gaat te ver, maar de invloed van de Amsterdamse School is duidelijk zichtbaar in het gebogen pannendak, dat als een palmblad over de rechterwoning gewelfd ligt. Bij de linkerwoning op nummer 48e is bovendien sprake van een soort steunbeer, een met pannen gedekte welving die vanaf de dakgoot sierlijk naar de aarde voert.

Interieur

Het gaat om zeer ruime woningen van ongeveer 220m2 met oorspronkelijk 11 kamers waaronder 6 slaapkamers, een tuin, balkon en garage. Van buiten is te zien dat er hier en daar wat glas in lood aanwezig is. Het is wel duidelijk dat in de loop van de tijd het een en ander is gemoderniseerd.
meer

Links

1. http://www.oozo.nl/woningen/zeist/zeist-noord/utrechtseweg/woning/112368/woning-utrechtseweg-48b-zeist

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Behalve dat het gaat om stijlvolle villa's, vind ik het gewelfde dak heel bijzonder. Over de architect heb ik in openbare bronnen niets kunnen vinden. Vergelijkbare dubbele villa's, maar kleiner, kwam ik tegen aan de Zeister Bethaniëlaan 3 en de Woudenbergseweg. Ik ken Zeist niet goed, dus mogelijk staan er nog meer exemplaren.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad en in het boek Publieke Werken - Hoeksteen van de Amsterdamse School.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.