Introductie

Een van Blaauws bijzondere creaties. De hoogleraarswoning is onderdeel van het Schip van Blaauw, maar verdient het om apart in het zonnetje gezet te worden.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Schip van Blaauw - hoogleraarswoning
Adres(sen) Generaal Foulkesweg 72
Postcode(s) 6703 BW
Plaats (provincie) Wageningen (Gelderland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Rijks Landbouw Hooge school.
Oorspronkelijke functie Dienstwoning
Betrokken architect(en) C.J. Blaauw
Andere betrokken kunstenaars Johan Polet
Aanvang en oplevering 1919 - 1922
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woningen overig
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 522204

Achtergrond

De geschiedenis van het gebouw wordt beschreven onder Schip van Blaauw - exterieur.

Exterieur

Het oostelijke deel van het Schip van Blaauw is het meest afgebeelde en wellicht het meest tot de verbeelding sprekende gedeelte. Het is aan deze kant dat het bijzondere gebouw zijn bijnaam ontleent. Hier was van meet af aan een woning ondergebracht, bedoeld als hoogleraarswoning. Kenmerkend is de plastisch vormgegeven, aan een scheepsboeg herinnerende hangende erker. De erker is in houten plankdelen opgetrokken en rust op een betonnen schaal. Op de erker is een balkon gemaakt met in hout uitgesneden plastische motieven. Op het balkon komen dubbele beglaasde deuren uit die direct grenzen aan het sterk overkragende dak dat eveneens een stompe buitenhoek naar voren vertoont.

De ingang van de hoogleraarswoning ligt aan de voorzijde (noord) en wordt geflankeerd door maskers van de hand van Johan Polet. In tegenstelling tot de maskers bij de ingang van het laboratoriumgedeelte (hoekig als symbool voor de ratio), gaat het hier om ronde vormen, symbool van gevoel en emotie. Kenmerkend voor de zuidzijde van de hoogleraarswoning is de serre met terras. Dit terras heeft een rondlopende gemetselde borstwering. Links van de hangende erker bevindt zich een zijraam dat deel uitmaakt van het samengestelde venster van de voorgevel.

Interieur

In het interieur vinden we details die ook in het laboratoriumgedeelte terug te vinden zijn, maar dan op een intiemere en kleinere schaal. Tot de houten paraplubak toe! Bezienswaardig zijn met name de tegelvloeren, trappen, glas in lood, schuifdeuren en inbouwkasten.

Recente ontwikkelingen

Hoewel er al lang geen sprake meer is van een hoogleraarswoning, is dit deel van Het Schip van Blaauw nog altijd bewoond. Een aantal jaren geleden is het gekocht door de huidige bewoners. Een vergelijking van de situatie voor de aankoop en daarna, laat zien dat de bewoners terug zijn gekeerd naar de oorspronkelijke kleuren van het houtwerk. Dit is in overeenstemming met de aanpassing die in het interieur van het laboratorium heeft plaatsgevonden. Zo maakte onder meer donkergroen plaats voor zwart.
meer

Gebruikte bronnen

1. GAW, Schip van Blaauw. Een virtuele rondleiding (Wageningen, 2012).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/56546
2. http://www.amsterdamseschoolwageningen.nl/?page_id=509

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Vanwege de grote hoeveelheid aan details en de beschikbaarheid van interieurfoto's hebben Annemarieke Verheij en ik voor dit deel van het Schip van Blaauw een aparte bijdrage gemaakt. Hier wonen moet een voorrecht zijn. Als nadeel geldt wellicht dat je er tegen moet kunnen dat er vaak met camera's over de hekken wordt gespied.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd rond loopt en de tijd neemt. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Het leukste vind ik echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid draagt bovendien bij aan behoud van erfgoed. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, in de permanente tentoonstelling van Museum Het Schip en in de tentoonstelling Wonen in Iconen in Bezoekerscentrum De Dageraad, te zien tot december 2017.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.