Introductie

Dit prachtige pompgebouw in het Groningse Bedum lijkt net een klein woonhuis, het ontwerp van Albert Wiersema voegt zich daardoor moeiteloos in de huizenrij aan de Emmalaan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Pompgebouw (v.m.), Bedum
Adres(sen) Emmalaan
Postcode(s) 9781 EB
Plaats (provincie) Bedum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Bedum
Oorspronkelijke functie Gemaal
Betrokken architect(en) Albert Wiersema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1936 - 1936
Huidige eigenaar Gemeente overig
Huidige functie
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 510677

Achtergrond

Aan de Emmalaan in Bedum staat dit pompgebouw in een variant van de Amsterdamse Schoolstijl met sterke invloed van Frank Lloyd Wright. In opdracht van de Dienst Gemeentewerken Bedum werd het ontwerp gemaakt door of Albert Wiersema of Gezienus Koolhof, Het lijkt een klein woonhuis (met het woongedeelte aan de achterkant) en voegt zich daarom moeiteloos in de rij woningen langs de Emmalaan. Het werd in 1936 gebouwd als onderdeel van een rioleringsplan en had als functie het rioolwater via de Molentocht in het Boterdiep te pompen. Oorspronkelijk grensde het ook aan het water van de Molentocht maar tegenwoordig is het buiten bedrijf. De tocht is aan de oostzijde van de Emmalaan gedempt en veranderd in een voetpad.

Exterieur

Het gebouwtje is opgetrokken op een vierkante plattegrond in rode, licht gesinterde baksteen. Het tentdak is gedekt met een zwarte Romaanse pan en heeft een ruim houten overstek. De hoeken van het pand, met uitzondering van de noord-westhoek, worden gemarkeerd door gemetselde bloembakken die een hoek van 45 graden vormen met de gevels.

De entree is aan de zuidzijde en bestaat uit een rondboogvormige, houten deur onder een rondboog, gevormd door drie halfsteens rollagen, en heeft een stoep van gesinterde baksteen. Bovenin de gevels, grenzend aan het dak, bevindt zich op elke hoek een houten vierruits venster. Onder het gebouwtje bevindt zich de pompkelder, die via een betonnen plaat in de vloer te bereiken is. Het karakteristieke tuinhekje is vervangen en nagemaakt aan de hand van de originele tekening.

Interieur

Het monumentenregister meldt dat van het vrijwel onaangetaste interieur de betegelde vloer in rood en zwart vermeldenswaard is.

Recente ontwikkelingen

Ondanks dat het geen functie meer heeft, ziet het gebouwtje er prachtig onderhouden uit. Het staat mooi in de verf. Het is een rijksmonument vanwege de aan de architectuur van de omgeving aangepaste vormgeving, de oorspronkelijke functie, de hoge mate van gaafheid, de ligging in het met bijzondere waarden aangewezen gebied "Nieuw Bedum", tenslotte vanwege de typologische zeldzaamheid in de regio het Hoogeland.
meer

Gebruikte bronnen

1. Amsterdamse School in Bedum, Wandelroute. VVV Bedum, 2016

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/510677/pompgebouw-in-amsterdamse-schoolstijl/bedum/
2. http://groningeninbeeld.rtvnoord.nl/index.asp?id=9618

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Dit buitengewoon charmante gebouwtje met tuinhekje wordt vaak afgebeeld. Desondanks was het voor mij een verrassing het ineens tegen te komen. Hoewel ik vermoedde dat het geen woonhuis was (daarvoor is het te klein) vond ik de functie moeilijk in te schatten.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd rond loopt en de tijd neemt. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Het leukste vind ik echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid draagt bovendien bij aan behoud van erfgoed. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, in de permanente tentoonstelling van Museum Het Schip en in de tentoonstelling Wonen in Iconen in Bezoekerscentrum De Dageraad, te zien tot december 2017.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.