Introductie

De Siebe Jan Bouma School. Mooi eerbetoon!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Lagere School Nr. 1 (Van Houtenschool/Boumaschool), Groningen
Adres(sen) Oliemuldersweg 47 47
Postcode(s) 9713 VA
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Gemeente Groningen
Oorspronkelijke functie Lagere School
Betrokken architect(en) Siebe Jan Bouma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1931 - 1932
Huidige eigenaar
Huidige functie Lagere School
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 483495

Achtergrond

Deze "7-klassige Lagere School aan de Oliemuldersweg" maakt deel uit van een plan voor een drietal scholen in het Groningse Plan oost in de nabijheid van de mede door Bouma ontworpen Bloemenbuurt. De andere scholen zijn niet gerealiseerd. Oorspronkelijk werd een ontwerp gemaakt voor een openluchtschool, maar bij nader inzien werd dit 'in een koud kikkerland als Groningen toch wat te tochtig' gevonden. Er kwamen dus wel wanden, maar de ramen mochten bijna tot op de grond reiken, en moesten vrijwel geheel opengesteld kunnen worden.

Pas in 1947 werd de school vernoemd naar de oud buurtgenoot en strijder tegen kinderarbeid Samuel van Houten. In literatuur wordt de school dan ook vaak de Van Houtenschool genoemd. Tegenwoordig draagt de school de naam van haar ontwerper.

Exterieur

Dit kubistisch expressionistische gebouw is sterk geïnspireerd door Dudok, bijvoorbeeld in het spel van horzontalen en verticalen en de keuze voor één enkele steensoort, maar het kan toch geen Amsterdamse Schooluitstraling ontzegd worden. Het toont ook dat Bouma, zoals veel van zijn Groninger collega-architecten, onder de indruk was van de zgn prairie-houses van Frank Lloyd Wright. Met name is dit te zien aan het gemetselde entreeportaal in de vorm van een rondboog, de flauw gebogen plattegrond van het gebouw en een typisch Wrightiaanse vormgeving van luie, ten opzichte van elkaar verschoven schilddaken. De school ligt temidden van groen in een plantsoen en in de as van een grote vijver die deel uitmaakt van het Pioenpark. Bouma ontwierp niet alleen het schoolgebouw, maar ook de inrichting in de directe omgeving, het verhoogde terras, de trappen die naar de vijver leiden en de pergola van zwart-geglazuurde baksteen langs het water.

Interieur

Het interieur ademt net als de buitenkant een heldere, zakelijke sfeer. Er is sprake van gestucte wanden, beige en zwarte vloertegels in een geometrisch patroon gelegd, groen geglazuurde tegels langs de wanden, zorgvuldig gedetailleerde deuren van staal en glas, evenals stalen leuningen. Blikvanger is het trappenhuis met het uitgebouwde glas-in-lood venster, in heldere kleuren en geometrische vormentaal. De afwisseling van ronde en hoekige vormen herinnert aan de hal van het Gebouw voor Gemeentewerken, maar de kleuren zijn veel ingetogener.
meer

Gebruikte bronnen

1. Herma Hekkema, S.J. Bouma 1899-1959 (Groningen 1992).

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/483495/siebe+jan+boumaschool++voorheen+van+houtenschool/groningen/
2. http://www.staatingroningen.nl/35/boumaschool

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ron Conijn: Mooi gelegen gebouw, met veel diverse aanzichten.

Gert-Jan Lobbes: tijdens een bezoek in juli 2016 was ik in staat het prachtige trappenhuis te fotograferen, waarvan ik foto's heb toegevoegd. Ik heb tevens de tekst aangevuld met gegevens uit de biografie van Hekkema.

meer

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.