Introductie

Strakke lijnen met speelse elementen in felle kleuren: een mooi voorbeeld van de 'Groningse Amsterdamse School'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Huize Reidland, Bedum
Adres(sen) Stationsweg 45
Postcode(s) 9781 CG
Plaats (provincie) Bedum (Groningen)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerestaureerd
Oorspronkelijke opdrachtgever Particuliere opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Woonhuis (vrijstaand)
Betrokken architect(en) Albert Wiersema
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1934 - 1934
Huidige eigenaar Particuliere eigenaar
Huidige functie Woonhuis (vrijstaand)
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1933 ontwierp de architect Albert Wiersema dit vrijstaande "Burger woonhuis" op de hoek van de Stationsweg en de Schultingastraat "voor den Heer P. Ritsema te Bedum". De nog bestaande tekeningen zijn van 27 november 1933 en de goedkeuring van burgemeester en wethouders van Bedum werd op 15 december 1933 gegeven. Vervolgens zal het huis in 1934 zijn gebouwd. Wiersema ontwierp in de uitbreidingswijk Nieuw Bedum heel veel vergelijkbare woonhuizen. Toch zijn er niet twee hetzelfde.

.De opdrachtgever Ritsema was boer. Hij heeft deze woning laten bouwen toen hij ging rentenieren. Zijn boerderij stond (waarschijnlijk) richting Ellerhuizen (- Ten Boer). Het land waar zijn boerderij stond heette Reidland, ook wel Het Reidland. Het is een streekje in de gemeente Bedum. De naam komt waarschijnlijk van het Oudfriese woord (reid) voor riet.

Exterieur

"Huize Reidland" is gebouwd in de Groninger variant van de Amsterdamse School. We zien diverse speelse elementen zoals (gele) dakgoten op verschillende hoogtes, een groot pannendak en een kleiner pannendak op de erker, een prominent in de voorgevel aanwezige schoorsteen met ornamenten aan de bovenkant, evenals een mooie ingangspartij aan de zijkant. De voordeur is mooi bewerkt en ernaast staat een paarsblauwe kolom met een rode bal er op. Aan de straatkant is bovendien nog sprake van een opvallend metalen hek met paarsblauwe en rode delen, dat zich uitstrekt over de gehele voorkant van het perceel. Gezien de vormgeving en uitvoering moet het van later datum zijn.

Interieur

Binnen zijn nog vele originele details aanwezig, zoals deuren met glas in lood in het tochtportaal en tussen de vertrekken. Verder zit er glas in lood in enkele ramen. Vooral het plafond in de woonkamer is bijzonder. Er zijn dunne houten latten tegen het plafond aangebracht die een abstract lijnenspel vormen. Het ornament aan de schoorsteen buiten vormt als het ware een voorbode van dit lijnenspel.

Recente ontwikkelingen

Het huis staat momenteel te koop.
meer

Gebruikte bronnen

1. Chris Slager Makelaardij uit Bedum heeft in overleg met de bewoner toestemming gegeven een aantal foto's over te nemen. Bovendien heb ik de beschikking gekregen over een scan van de originele tekeningen.

Links

1. http://www.chrisslagermakelaardij.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Tijdens mijn bezoek aan Bedum had ik een foto gemaakt van het huis omdat het er zo mooi uit zag. Toen ik thuis op internet keek zag ik dat ook het interieur bijzonder is. Ik ben de makelaar en de bewoner zeer erkentelijk voor het beschikbaar stellen van materiaal.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd rond loopt en de tijd neemt. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Het leukste vind ik echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid draagt bovendien bij aan behoud van erfgoed. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, in de permanente tentoonstelling van Museum Het Schip en in de tentoonstelling Wonen in Iconen in Bezoekerscentrum De Dageraad, te zien tot december 2017.

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.