Introductie

De bouw van dit blok in Amsterdam-West startte in 1921, wat betekent dat het nog geen onderdeel uitmaakt van het Plan West (een plan met 6000 arbeiderswoningen) dat pas in 1922 werd gepresenteerd.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hoek Witte de Withstraat-Lodewijk Boisotstraat
Adres(sen) Witte de Withstraat 107I
Postcode(s) 1057 XP
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Huidige staat Deels of volledig gerenoveerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / appartementen
Betrokken architect(en) Jouke Zietsma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1921 - 1922
Huidige eigenaar
Huidige functie Etagewoningen / appartementen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Op de hoek van de Witte de Withstraat en de Lodewijk Boisotstraat staat dit kleine zusje van Zietsma's hoofdwerk aan de Vrijheidslaan te Amsterdam. De bakstenen, de balkons, het metselwerk, de rondingen, de huisnummers: vele onderdelen zien we hier terug, zij het op kleinere schaal. Fascinerend. Volgens de eerste steen, gelegd door Greta W. Felix, is de bouw begonnen op 24 oktober 1921. Een charmant hoekblok met een geheel eigen uitstraling. Mooi gerenoveerd.

meer

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel ’20-‘40 (Amsterdam 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Ik was verrast deze look-a-like van de veel bekendere blokken aan de Vrijheidslaan tegen te komen. Het was mij eerder temidden van de blokken van Westerman en Kruyswijk, die de Witte de Withstraat domineren, niet eens opgevallen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd rond loopt en de tijd neemt. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Het leukste vind ik echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid draagt bovendien bij aan behoud van erfgoed. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, in de permanente tentoonstelling van Museum Het Schip en in de tentoonstelling Wonen in Iconen in Bezoekerscentrum De Dageraad (2017).

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.