Introductie

Dit blok is niet heel erg uitgesproken Amsterdamse School, maar heeft wel met enkele fraaie 'Zietsma-vensters' en een mooie oplossing om het hoogteverschil te overbruggen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Blok Maasstraat, Churchill-laan, Amstelkade, Amsterdam
Adres(sen) Maasstraat 2-16, Amstelkade 106-108, Churchill-laan 134-138
Postcode(s)
Plaats (provincie) Amsterdam
Land Nederland
Huidige staat Gerealiseerd
Oorspronkelijke opdrachtgever
Oorspronkelijke functie Etagewoningen / winkels
Betrokken architect(en) Jouke Zietsma
Andere betrokken kunstenaars
Aanvang en oplevering 1925
Huidige eigenaar
Huidige functie Gemengde bestemming: woningen en winkels/bedrijfsruimtes
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Architect Jouke Zietsma ontwierp de gevel van dit blok. Het werd in hetzelfde jaar gebouwd als het blok op de grens van het Victorieplein en de Churchill-laan, dat eveneens van zijn hand is.

Exterieur

Het U-vormige blok vormt de meest noordwestelijk gevelwand van de Maasstraat en loopt door tot in de Churchill-laan en de Amstelkade. In de Maastraat bevinden zich op de begane grond winkels. Het is niet het blok met de meest uitgesproken Amsterdamse School-elementen. Niettemin zijn het metselwerk - met name van de hoekpanden op de begane grond - en het glas in lood in de bovenvensters op de begane grond het vermelden waard.

Andere opvallende elementen zijn de vensters op de bovenste verdieping van de Churchill-laan en de Amstelkade. Deze zijn een bijna exacte kopie van de vensters van het blok op de grens van het Victorieplein en de Churchill-laan. De roedeverdeling is bij laatstgenoemde verdwenen, maar was - zo blijkt uit archieffoto's - wat complexer dan de nog bestaande roedeverdeling van het hier behandelde blok.

Omdat de Amstelkade hoger ligt dan de wijk ten zuiden hiervan (immers een oude polder), moest het blok een hoogteverschil overbruggen. Het is interessant om te zien welke oplossing architecten hiervoor bedachten. (Zoals bijvoorbeeld Rutgers dat op enkele plekken ook moest doen, zoals aan de kop van de Rijnstraat.) Zietsma doet dit door op de bovenste verdieping, met behulp van het metselwerk van de korte schoorsteenpartij, een bewuste scheiding aan te brengen tussen de verschillende wooneenheden, zoals hij dat ook deed aan de Vrijheidslaan. Door de geveldelen iets in hoogte te laten verschillen, overbrugt het blok subtiel getrapt het hoogteverschil.

Recente ontwikkelingen

Doordat op de begane grond sommige geveldelen geschilderd zijn oogt het hier niet echt meer als een eenheid. De roedenverdeling van de zijvensters op verdiepingen 2 t/m 4 zijn vandaag de dag niet meer aanwezig.
meer

Gebruikte bronnen

1. G. Bolhuis, Atlas Gordel 20-40 (Amsterdam 2004).

Professionele of persoonlijke band met dit gebouw/blok

Zeker niet het meest uitgesproken Amsterdamse School-blok van Plan Zuid, maar niettemin voorzien van fraaie details die soms 'typisch Zietsma' genoemd kunnen worden.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit gebouw.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.